Sähköiset venemoottorit ovatko hyviä?

schedule
WRITTEN
6 Nov 2023

Sähköiset perämoottorit saavat nykyään paljon huomiota, johtuen nykyisestä painotuksesta puhtaampiin ja uusiutuviin energiamuotoihin.

Verrattuna bensiinikäyttöiseen perämoottoriin, tarjoavatko sähkömoottorit mitään etuja? Vaikka sähköisen perämoottorin alkuinvestointi voi olla suurempi kuin bensiinikäyttöisen perämoottorin, yksinkertaisemman moottorin ansiosta ne ovat edullisempia ylläpitää koko elinkaarensa ajan.

Lisäksi sähköiset perämoottorit eivät tuota hiilidioksidipäästöjä, mikä tekee niistä ympäristön kannalta paremman vaihtoehdon. Ne ovat myös puhtaampia ja tuottavat vähemmän melua. Sähkömoottorit ovat täällä jäädäkseen, koska ne tarjoavat vaihtoehdon fossiilisilla polttoaineilla toimiville moottoreille, jotka eivät ole vain puhtaampia, vaan myös hiljaisempia ja tehokkaampia. Teknologia ei kuitenkaan ole vielä ihan siellä, missä sen pitäisi olla, jotta se voisi tarjota luotettavan voiman suuremmille aluksille.

Ne ovat kuitenkin erinomainen vaihtoehto jollille, kumiveneille, kajakeille ja jopa joillekin pienille kalastusveneille niiden koon ja kannettavuuden ansiosta.

Sähköisten perämoottorien edut

Sähköiset perämoottorit tarjoavat seuraavia etuja:

Erittäin hiljaisia

Olet oikeassa. Sähkömoottorit ovat lähes äänettömiä. Kun lähdet kiireisestä laituripaikasta varhain aamulla, et pelästytä pois kaloja tai villieläimiä, etkä myöskään herätä naapureitasi.

Keveitä

Sähköisten perämoottorien taustalla oleva tekniikka on kehittynyt merkittävästi viime vuosina.

Nykyään maailmassa on kevyitä moottoreita, jotka sisältävät litiumakut sisäpuolella ja ovat helppokäyttöisiä.

Vähemmän huoltoa

Koska sähkömoottoreissa on vähemmän liikkuvia osia kuin bensiinikäyttöisissä vastineissaan, on vähemmän mahdollisuuksia sille, että jotain menee pieleen!

Lisäksi niitä ei tarvitse huoltaa yhtä usein, eikä likaisia öljynvaihtoja tarvita, eikä polttoainesuodattimia, jotka voivat tukkeutua.

Helppo säilyttää

Sähköiset perämoottorit ovat yleensä huomattavasti kompaktimpia kuin bensiinikäyttöiset vastineensa.

Tämän ansiosta niitä on kätevämpää säilyttää lukossa, ja koska ne eivät sisällä polttoaineen tai öljyn jäämiä, voit jopa säilyttää ne vaakasuorassa jossain veneessäsi. Tämä helpottaa niiden säilyttämistä.

Sähköisten venemoottoreiden tyypit

Tässä on joitakin sähköisten venemoottoreiden tyyppejä:

Sähköiset perämoottorit

Pienemmät sähkömoottorit olivat joitain ensimmäisiä sähköisiä perämoottoreita, jotka tulivat markkinoille huvivenekäyttöön. Nämä moottorit asennettiin yleensä kalastusveneisiin ja niitä käytettiin trollausmoottoreina. Sähköisten perämoottorien valikoima voi vaihdella suuresti aluksen tyypin, aluksen kokonaispainon, potkurin ja akun koon perusteella.

Sähköisten perämoottoreiden ominaisuudet

  • Vedenpitäviä. Osa sähköisistä perämoottoreista on täysin vedenpitäviä ja ne on suunniteltu kestämään upottamisen.
  • Etäohjaimet. Voit valita ohjata niitä joko peräsimellä tai etäohjaimella.
  • Aluksella asennetut tietokoneet. Joissain sähköisissä perämoottoreissa on ominaisuuksia, kuten yhteys karttaplotteriin, navigointitoiminnot, kaikuluotain, GPS-ankkurointi ja automaatit.
  • Joko sisäänrakennetut tai erikseen myytävät akut. Jotkut pienemmät moottorit tulevat akkujensa kanssa valmiiksi asennettuina, kun taas suuremmat moottorit vaativat lisäakupaketteja.
  • Akkujen seuranta- ja seurantajärjestelmät, jotka laskevat ja näyttävät jäljellä olevan kantaman reaaliajassa. Varren pituus kutsutaan akselin pituudeksi. Sähköisiä perämoottoreita on saatavana erilaisilla akselipituuksilla, lyhyistä pitkiin, palvellakseen monenlaisia käyttötarkoituksia.

Sähköiset sisämoottorit

Nykyiset sähköiset sisämoottorit pystyvät tuottamaan mitä tahansa 3:sta jopa uskomattomaan 330 hevosvoimaan (2:sta 246 kW) ja niitä käytetään monenlaisissa sovelluksissa, aina suurista siirtoveneistä nopeisiin, lentäviin moottoriveneisiin.

Sähköisillä sisämoottoreilla on samanlainen vaihtelu kuin perämoottoreilla, riippuen veneestä, kuormasta, akun koosta ja veneen nopeudesta (muiden asioiden lisäksi).

Sähköisten sisämoottoreiden ominaisuudet

Jokainen valmistaja tarjoaa valikoiman sähköisiä sisämoottoreita, jotka eroavat hieman toisistaan. Tässä on luettelo joistakin tärkeimmistä vaihtoehdoista ja ominaisuuksista, joita kannattaa etsiä:

  • Paketti kotitekoisia muutoksia varten
  • Akkujen seuranta- ja seurantajärjestelmät, jotka pystyvät laskemaan ja näyttämään jäljellä olevan kantaman reaaliajassa
  • Tietokoneet, joissa on kosketusnäyttö aluksella
  • Vedenpitävät järjestelmien osat
  • Hydroregenerointikyvyt

Hybridijärjestelmät

Hybridijärjestelmissä yhdistyvät polttomoottori ja sähkömoottori, mikä mahdollistaa matkustamisen ilman melua samalla varmistaen, että sinulla on tarpeeksi polttoainetta paluumatkalle. Nämä järjestelmät tarjoavat monia niitä etuja, jotka liittyvät puhtaisiin sähkömoottoreihin, mutta tekevät sen ilman toimintamatkan rajoituksia. Jos haluat lisää tehoa esimerkiksi ilmastointiin, hybridit voivat myös merkittävästi lisätä polttoainetehokkuutta veneessä. Kaikilla hybridimenetelmillä on kuitenkin yhteinen haittapuoli: lopputuloksena olevat järjestelmät ovat selvästi monimutkaisempia. Ne vaativat enemmän varusteita, ja saadaksesi järjestelmästä parhaan hyödyn, tarvitset myös erittäin kehittyneen ohjelmiston hallitsemaan useita voimanlähteitä ja vaihtamaan diesel- ja sähkövoiman välillä. Tämä on edellytys optimaaliselle järjestelmälle.

Kuinka kestäviä sähköiset perämoottorit ovat?

Sähköiset perämoottorit voivat nyt kilpailla helposti bensiinikäyttöisten vastineidensa kanssa suunnittelun, laadun ja suorituskyvyn suhteen. Tämä on mahdollista akkuteknologian edistymisen ansiosta.

Koska niiden rakenteen yksinkertaisuuden ja liikkuvien osien puuttumisen vuoksi niiden huolto tarvitsee harvemmin. Lisäksi moottoria ei tarvitse "esitäyttää" ennen käynnistämistä, mikä tekee niistä paljon luotettavampia. Valtaosa tänään valmistetuista sähköisistä perämoottoreista on suunniteltu pitkäikäisiksi, luotettaviksi ja varustettu sisäänrakennetuilla turvallisuusmekanismeilla, jotta moottori kestää useita vuosia.

Lisäksi on tärkeää harkita, aiotko käyttää sähkömoottoria suolaisessa vai makeassa vedessä tehdessäsi valintaa, joka sopii parhaiten tarpeisiisi (tai molempiin). On mahdollista käyttää sähköistä perämoottoria, joka on suunniteltu suolaveteen, makeassa vedessä, mutta ei päinvastoin.

Saadaksesi moottorista enemmän käyttöikää, tee tavaksi huuhdella se kunnolla puhtaalla vedellä jokaisen käytön jälkeen. Tämä estää lian tai suolan kertymisen.

Kuinka kauan sähköiset perämoottorit yleensä kestävät?

Sähköisen perämoottorin normaalin keston aika riippuu, kuten minkä tahansa muun moottorin elinkaaresta, siitä, miten sitä käytät ja millaisissa olosuhteissa.

Kun niitä käytetään asianmukaisesti, saman kokoisen ja merkin moottori voi kestää useita vuosia. Toisaalta sama moottori voi kestää vain muutamia kuukausia, jos sitä käytetään jatkuvasti maksiminopeudella tai jos sitä käytetään erityisen vaativissa olosuhteissa.

Siksi asianmukaisella hoidolla ja huollolla sähköinen perämoottori voi tarjota huoltovapaata veneilyä ja kestää yli kymmenen vuotta.

On lohdullista tietää, että suosituimpien sähköisten perämoottorimerkkien varaosat eivät ole vaikeasti saatavilla, paitsi syrjäisemmillä alueilla. Vaikka sähköiset perämoottorit vaativat hyvin vähän huoltoa, on välttämätöntä, että tietyt osat on vaihdettava tietyn käyttötuntimäärän jälkeen. Tämä ei pitäisi tulla yllätyksenä. Näiden osien joukossa on esimerkiksi moottorit, vaihteet, potkurit ja akselit, samoin kuin ohjauspaneelit, kompassipaneelit ja kytkimet.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että suurin osa itse tehdyistä veneenomistajista voi vaihtaa kuluneet osat itse.

Mikä on näiden moottoreiden takuu?

Jos sinulla on ongelmia tuotteesi takuun suhteen, sinun on noudatettava kyseisen tuotteen valmistajan vahvistamia ohjeita. Tämä pätee kaikkiin suuriin tuotostuotteisiin. Jokaisen kunnioitettavan yrityksen verkkosivustolla on luettelo heidän tarjoamistaan takuuehdoista.

Ennen kuin sijoitat uuteen sähköiseen perämoottoriin, on tärkeää tiedustella jälleenmyyjältä takuuehdoista ja -ehdoista.

Olettaen, että takuukortti on täytetty kokonaisuudessaan ja palautettu valmistajalle, suurin osa tässä artikkelissa käsitellyistä yrityksistä tarjoaa kahden vuoden takuun, joka on voimassa tuotteen toimittamispäivästä alkaen.

Usein kysytyt kysymykset

1. Kuinka nopea on sähköinen venemoottori?

Sähköinen perämoottori tarjoaa 180 hevosvoimaa ja voi saavuttaa nopeuksia jopa 60 mailia tunnissa, ja se on ensimmäinen laatuaan sähköisessä veneilyssä. E-motion 180 on yhteensopiva kaikkien 180 hevosvoiman perämoottoribensiinimoottoria käyttävien veneiden kanssa ja ne ovat yleensä 18 - 26 jalkaa pitkiä. Siitä aiheutuu lisäkustannuksia noin 5000 dollaria verrattuna tavalliseen sisäiseen palamismoottoriin.

2. Kuinka kauan sähköisen veneen lataaminen kestää?

Akut, joita käytetään sähköisissä veneissä, voivat ladata täyteen aikavälillä 1,5 - 36 tuntia. Järjestelmän täydelliseen lataamiseen tarvittava aika riippuu suoraan akkuihin varastoidun energian määrästä sekä laturin toimittamasta virran määrästä.

3. Kuinka kauan sähköiset veneakut kestävät?

Tavallisen veneakun elinikä on kolmesta neljään vuotta, vaikka oikeissa olosuhteissa se voi säilyä toimintakelpoisena jopa kuusi vuotta. Yhteyden pitäminen akkujen ja ylläpitolaturin välillä takaa, että ne saavat täyden latauksen ja mahdollistavat niiden elinajan täysimääräisen käytön.

Yhteenveto

Sähköiset perämoottorit ovat tulevaisuuden aalto perämoottorimoottoreille, vaikka niiden hyväksyminen on ollut odotettua hitaampaa.

Sähköiset perämoottorit ovat osoittautuneet enemmän kuin kilpailukykyisiksi bensiinikäyttöisiin vastineisiinsa verrattuna jatkuvasti kehittyvän teknologian ja kevyiden litiumakkujen käyttöönoton ansiosta.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

How To Prevent Boat Corrosion
When Will Electric Boats Be Available?
This 64-foot hydrogen-powered catamaran uses renewable energy to provide an unlimited range of travel.
How Does Alcohol Use Affect Boat Operators and Passengers?
Are Electric Boat Motors Any Good?
Are Electric Boats Safe?
We Now Offer 360 Photos
62 Metre CRN 137 Superyacht Launched
Modus
What Boats are Unsinkable?

From Our Boat Database

Altena Streamline
Sanlorenzo 42EXP
Askeladden 525 Excel
Absolute 60 Fly
Alium 42 T Top
Auster Z28
Jouet 1300
Chaparral 277 SSX
Adagio Europa 67
3D Tender Superlight Twin Vib Air 330
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share