Sähköveneet ovat turvallisia?

schedule
WRITTEN
6 Nov 2023

Ensimmäistä kertaa sähkövene on saavuttanut yli 100 mailin tuntinopeuden. Vision Marine Technologies (NASDAQ: VMAR) on asettanut uuden nopeusennätyksen merellä matkustamalla 109 mailin tuntinopeudella osoittaakseen viimeisimmän sähköisen perämoottorinsa kyvykkyydet.

Autoa tai venettä ostettaessa turvallisuus on aina etusijalla, riippumatta siitä, onko ajoneuvossa tai aluksessa sisäinen polttomoottori vai sähkömoottori. Väittää, että bensiini- tai dieselmoottori on luonnostaan riskialttiimpi kuin sähkömoottori, on mielestämme harhaanjohtavaa pohdintaa tai turvallisempaa. Esimerkiksi vuosien 2015 ja 2017 välillä valmistetut bensiinikäyttöiset Mercedes-sedanit ja SUV:t ovat korkeammassa tulipaloriskissä muiden autojen joukossa ylikuumenemisen vuoksi, kun taas sähkökäyttöisiä Hyundai Konas on juuri kutsuttu takaisin mahdollisen akkupalon vuoksi.

Toisaalta sähköinen Tesla Model 3 sai täydet 5 tähden turvallisuusluokitukset kaikilla osa-alueilla ja alaluokilla, saavuttaen alhaisimman loukkaantumisriskin kaikista koskaan arvioiduista ajoneuvoista National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) toimesta. Bensiinikäyttöiset Toyota Camry, Honda Insight ja Kia Optima luokitellaan yhtenä turvallisimmista autoista tiellä ja ne ovat ansainneet myös Insurance Institute for Highway Safety's Top Safety Pick+ -palkinnon.

Viestimme niille, jotka haluavat käydä keskustelua bensiini vastaan sähkö turvallisuudesta, on lopettaa maamme, kuljettajiemme ja veneilijöidemme jakaminen ja oppia todellinen vastaus, mikä on, että hyvin suunnitellut sähkö- ja hyvin suunnitellut bensiini-/dieselautot ja veneet ovat turvallisia, kun taas huonosti suunnitellut sähkö- ja bensiinialukset eivät ole turvallisia. Tämä on viestimme niille, jotka haluavat käydä keskustelua.

Mitä ovat sähköveneet ja miten ne toimivat?

Toisin sanoen sähköveneet ovat veneitä, jotka liikkuvat sähkömoottorin voimalla, joka on käyttövoimana akku eikä polttomoottori, joka toimii bensiinillä. Niitä on saatavilla erilaisissa malleissa. Nämä veneet tulevat monissa eri tyyleissä, kalastusveneistä luksusjahteihin ja vapaa-ajan risteilijöihin.

Jotakin tietoa sähkövoimaveneistä:

Akun teho:

  • Akut, jotka ovat yleensä litiumioniakkumalleja, ovat saatavilla monissa eri kapasiteeteissa. Kilowatteja käytetään niiden mittaamiseen. Mitä enemmän kilowatteja on käytettävissä, sitä enemmän voimaa voidaan syöttää moottorille.
  • Akkujen on ladattava jokaisen käytön jälkeen, ja tämä voidaan tehdä tavallista sähköpistoketta käyttämällä.
  • Akkupankin elinikä riippuu tekijöistä, kuten veneen moottorin koosta, sen painosta, mitoista ja siitä pääasiallisesta käyttötarkoituksesta.

Sähköinen perämoottori:

  • Akku toimittaa energian sähköiselle perämoottorille. Jokaista tuhatta wattia moottoritehoa vastaa kolmea hevosvoimaa perinteistä moottoritehoa.
  • Koska sähkömoottori ei tarvitse lisätä nesteitä tai öljyjä, huolto- ja ylläpitovaatimukset ovat merkittävästi pienemmät.
  • Sähköveneen huippunopeus voi vaihdella 5 solmun tunnista 35–50 solmun tuntinopeuteen edistyneimmissä ja korkeateknisissä sähköisissä foilijahteissa. Sähköveneet ovat tulossa yhä suositummiksi.
  • Vene liikkuu nopeammin, jos sillä on enemmän akkutehoa. Akkuteknologian kehittyessä valmistajat pystyvät tuottamaan akkuja, jotka eivät ole vain tehokkaampia vaan myös vievät vähemmän tilaa, mikä johtaa sähköveneiden kyvyn parantumiseen. Tämä tapahtuu jo matkapuhelimissamme, kuten älypuhelimissa ja tableteissa, sekä pöytäkoneissa ja jopa kuorma-autoissa. Pienemmät akut veneille seuraavat varmasti perässä!

Tärkeä tekijä sähköveneturvallisuudessa

Tässä on joitakin tärkeitä tekijöitä, jotka osoittavat sähköveneiden turvallisuuden.

Moottorin jäähdytys

Pienet sähkömoottorit, joita käytetään vain satamaan saapumiseen ja sieltä poistumiseen, eivät tarvitse jäähdytystä. Jäähdytys on tarpeen moottorin koosta tai sen käyttöajan pituudesta riippuvissa käytöissä. Jäähdytysstrategioita on kaksi: passiivinen ja aktiivinen, ja moottoreita voidaan jäähdyttää joko ilman tai nesteen avulla. Kun jäähdytysjärjestelmät sijoitetaan oikein, ne toimivat erittäin tehokkaasti.

Oikea kaapelointi

Väärä kaapelointi ei ole uhka vain veneen sähköiselle voimanlähteelle vaan myös uhka aluksen muiden järjestelmien turvallisuudelle. Kaikki veneen järjestelmät on kaapeloiduttava oikein ABYC-standardien mukaisesti meriteknikon toimesta. Tämä varmistaa, että käytetään asianmukaista kaapelin kokoa, että sulakkeet ja katkaisijat suojaavat oikosulkua vastaan ja että kaapelin liitokset on suojattu veden tunkeutumista ja kaapelin liitosten aukikiristymistä vastaan jatkuvan liikkeen aiheuttaman tärinän ja tärinän vuoksi. Nämä ovat yksi tärkeimmistä osista asianmukaista kaapelointia.

Säännöllinen huolto

Vaikka sähkömoottorit vaativat paljon vähemmän huoltoa kuin bensiini- tai dieselmoottorit, säännöllinen huolto on silti tarpeen kaikille veneille ja kaikille veneen järjestelmille sen toimiakseen kunnolla ja pysyäkseen turvallisena. Osana veneen omistajien rutiinihuoltoa kuuluu tiettyjä tehtäviä, kuten akkupäiden tarkistaminen korroosion merkkejä varten, epätavallisten äänien huomioiminen ja nesteiden vaihtaminen määrätyin väliajoin. Veneen ostohetkellä sinun tulisi tiedustella aluksen ja sen venejärjestelmien huolto-ohjelmasta. Sähkömoottorin huolto tulisi kestää alle puoli tuntia vuodessa ja sisältää tehtäviä, kuten vaihteistoöljyn vaihtamisen ja varmistamisen, että kaikki anturit ovat toimintakunnossa. Tämäntyyppinen huolto tulisi suorittaa vuosittain.

Usein kysytyt kysymykset

1. Kuinka kauan sähköiset venemoottorit kestävät?

Sähköveneen toiminta on verrattavissa sähköautoon. Se saa virtansa sähköstä ja koostuu akkupakista, ohjaimesta ja sähkömoottorista. Lisäksi siinä on latausohjain, joka mahdollistaa akkujen uudelleenlataamisen. Moottorin ja akkupakin koko määräytyvät veneen pituuden perusteella.

2. Miksi sähköveneet ovat hitaita?

Nopeuden kasvattaminen vaatii enemmän energiaa akun varauksesta. Sähköveneet liikkuvat hitaammin kuin samankokoiset bensiinikäyttöiset veneet, koska tämä pidentää akun käyttöikää.

3. Ovatko sähköveneet tehokkaampia?

Energianmuunnos sähkömoottorissa on erittäin tehokasta, koska tarvetta tyhjäkäyntinopeudelle ei ole. Sähkömoottorin hyötysuhde on merkittävästi suurempi kuin perinteisen moottorin. Tämä tarkoittaa, että jo ensimmäisestä kierroksesta alkaen moottorista saadaan erittäin voimakas vääntömomentti, mikä on yksi syy siihen, miksi sähkömoottorit pystyvät saavuttamaan huomattavasti suuremmat kiihdytykset kuin perinteiset moottorit.

4. Miten ladataan sähköveneitä?

Sähköisen veneen akun voi ladata rannan sähköstä. Rantavirta toimitetaan yleensä vaihtovirralla toimivasta pistorasiasta, joka toimii vakiovoltageena 120 volttia. Tämä on suhteellisen yleinen pistorasia arkipäivän infrastruktuurista.

Lopuksi

Sähköveneitä on saatavilla monenlaisia, yksinkertaisista kalastusveneistä luksusjahteihin. Tarvittava teho voidaan tarjota joko sisäisellä akulla tai ulkoisella laturilla, joka kytketään päälle. Osa sähköveneistä saa sähkönsä aurinkopaneeleista ja akuista, kun taas toiset ovat hybridimalleja, joissa on myös varajärjestelmänä sisäinen polttomoottori.

Sähköveneiden myönteisten ympäristövaikutusten vuoksi niiden suosio kasvaa nopeasti. Ne eivät aiheuta päästöjä, mikä tekee niistä ympäristön kannalta paremman vaihtoehdon kuin bensiinillä toimivat veneet.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

Kando Series Ava Yacht
What Are Jet Boats
The Worlds Largest Sailboat
Modus
Ganimede the 113m yacht by Fincantieri
Are Yamaha Boats Good?
Why Charter a Yacht
10 Top Water Sports to Try in Your Summer Vacation
Feadship Reveals it's 87 Metre Superyacht Lonian
What is The Cause Of Most Fatal Boating Accidents

From Our Boat Database

AB Yachts Fast & Furious
Austin Parker 54 Mahon
AB Inflatables Profile A 16
Sanlorenzo Souraya
3D Tender Dream 500
Albemarle 32 Express
Al Shaali AS 75
Albemarle 27 Dual Console
Aquanaut Privilege 460 AC PH
Aquila 28 Molokai Cuddy
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share