Hvorfor er båter så dyre?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Alle som har vurdert å kjøpe en yacht, har uunngåelig kjent at pusten deres fanger seg når de først ser på prisen. Det kan ikke benektes at båter er dyre, både å kjøpe og å vedlikeholde. Men er prisen rimelig? Hva får du spesifikt i retur for pengene dine?

Prisen på å eie en båt påvirkes av en rekke faktorer. Det starter med anskaffelsesprisen, enten ny eller gammel, og går videre til vedlikeholdskostnadene, der kostnader for drivstoff, forsikring, levering eller lagring, og vedlikehold kan legge seg opp. Sjekk ut vårt innlegg om Kostnaden ved båtliv: Opprett et budsjett for en mer detaljert titt på utgiftene knyttet til å vedlikeholde en båt. Her ser vi imidlertid på kostnadene ved å kjøpe båter for å gi en tidløs forklaring på hvorfor båter er så dyre.

Hovedårsaker til at båter er så dyre

"En båt kan bygges av aluminium som er naglet sammen, sveist sammen, eller til og med av tre og glassfiber. Polymerer og til og med vanntett duk kan brukes til å konstruere små båter."

Her er de 10 hovedårsakene til at båter er så dyre.

1. Bygging av båter er kostbart

Materialer korroderes raskt og aggressivt av vann og kontinuerlig eksponering for det, spesielt saltvann.

Båtskrog må kunne tåle de tøffeste værforholdene samtidig som de forblir vanntette år etter år.

Glassfiber er et mye brukt, men relativt dyrt materiale for skrogkonstruksjon. Det kan inkludere et tøft ytre belegg og andre lag som må vedlikeholdes.

Et glassfiberskrog lages ofte ved å påføre eller spraye glassfiber for hånd i en form.

Sliping og påføring gjøres ofte for hånd, og er nødvendig ikke bare under bygging, men må også vedlikeholdes. I båter brukes rustfritt stål i stedet for andre metaller for å forhindre korrosjon.

Hver båt består av mange små rustfrie ståldeler, hvorav mange er dyre og øker den totale kostnaden.

Tid og penger som brukes på å bytte ut rustede metallkomponenter og reparere eventuelle tilknyttede skader, unngås fortsatt ved å gjøre dette.

Når produsenter lister opp utgifter, må de også ta hensyn til ekstra kostnader som kanskje ikke umiddelbart kommer til hjernen.

2. Arbeidskraft og vedlikehold

Mengden arbeidskraft som kreves for å fullføre prosjektet, bestemmer kostnaden for vedlikehold. Rengjøring, oljeskift, vinterlagring (hvis båten skal lagres om vinteren), og inspeksjon og erstatning av propell er alle vanlige vedlikeholdsprosedyrer. De fleste båteiere pleier å gjøre vedlikeholdet selv for å spare penger; imidlertid kan mer komplekse reparasjoner kreve tjenestene til en profesjonell.

Det er verdt å merke seg at seilbåtreparasjon er litt dyrere. Bytt girolje, drivstoffilter og sink hvert år, og få bunnen skrubbet, malt og pusset. Du må også holde et øye med alle seil og liner for å sikre at de fungerer godt.

3. Teknologi

La oss nå diskutere teknologi videre. Før datamaskinenes oppfinnelse ville en bedrift designe og bygge et skrog, installere det, slippe det i vannet og teste det. Hvis det fungerte, kunne de endre det ved å fjerne noe, legge til noe eller redesigne skroget. De ville fortsette til alt var ideelt.

Hvis det ikke fungerte, begynte de på nytt fra begynnelsen. Moderne 3D-modelleringsverktøy og datamaskiner, som kan simulere kreftene og bevegelsen av vann på et skrog, brukes til å lage nye skrogdesign på 2000-tallet. På grunn av denne teknologien kan båter nå ta av raskere, være mer stabile, sprute mindre over baugen og være mer formålsmessige enn noensinne. Tenk på utstyret som kreves for å lage en bølge kraftig nok til å dra en surfer bak en wakeboardbåt. Tenk på en havfiskebåt som kan navigere i 4-5 fots bølger samtidig som utstyret og passasjerene ikke kastes rundt på dekket, og kabinen ikke blir våt.

Skrogfabrikasjonsteknologien er nå fullført! La oss nå legge til tidligere ukjente komponenter som datastyrt ballastsystem og gyroskoper. Teknologien som finnes i stuen din, samt evnen til å kartlegge bunnen av sjøen, se tidevannsmønstre og bruke satellittnavigasjon for å utforske nye vannveier, kan alle finnes i dagens båter. Denne teknologien er dyr fordi den er ment for en liten del av befolkningen.

4. Kraft (HK)

Kostnaden for å montere en motor på en båt kommer fra produksjonskostnadene. Uansett om en båt er en langsom elvebåt, en kraftig RIB eller en rask dagskrysser, påvirker mengden hestekrefter bak den den endelige prisen i stor grad. De nyeste moderne motorene, som er mer støyende, avgir færre forurensninger, bruker mindre bensin og har mer dreiemoment, er oppfinnelser med en pris. Selv i den raskt utviklende bilindustrien kan dagene med høylytte diesel-motorer snart være bak oss, men denne forskningen og utviklingen er dyr.

5. Forskning og utvikling

Kostnaden for forskning og utvikling fortjener sin forklaring selv om den tidligere har kommet opp flere ganger. Datamaskinsimuleringer, 3D-modellering og spesialisert programvare spiller en betydelig rolle i å gjøre båtene vi ser på sjøen i dag de mest avanserte noensinne, spesielt i dagens moderne, teknologisk avanserte verden. Prøve-og-feile-teknikker er erstattet med presis båtbygging som er nøye planlagt ved hjelp av cutting-edge teknologi.

Båter kan nå planere raskere og jevnere enn noensinne, runabouts kan nå produsere den ideelle vaken for vannski, bowriders kan nå skimre over overflaten i enestående komfort, og flerhulls båter kan nå opprettholde stabilitet selv i de groveste hav. Alt skyldes teknologi.

6. Forskningskostnader

I den moderne teknologiens tidsalder har det vært utviklinger i prosessen med å bygge båter. Disse utviklingene inkluderer tredimensjonal modellering (3D), datamaskinsimuleringer og avansert dataprogramvare. Dessverre legger disse til mer i kostnaden, selv om de bidrar betydelig til de teknologisk avanserte skipene som kan sees navigere våre hav i dag.

7. Tilpasning

Det er en betydelig mengde tilpasning involvert når en helt ny båt kjøpes. I de fleste tilfeller ønsker enkeltpersoner å få den nylig kjøpte båten til å se ut og føle seg mer unik. På grunn av de ekstra tilpasningene som må gjøres på båten før den kan leveres til kunden, kan prisene på båter som er laget på bestilling for å tilfredsstille kundens preferanser, være høyere.

8. Drivstoff koster mye

Sammenlignet med landkjøretøy har båter betydelig dårligere drivstoffeffektivitet. Dette indikerer at du sannsynligvis vil bruke en betydelig sum penger på drivstoff, spesielt hvis du har en stor båt. Den typiske drivstofforbrukshastigheten for båter ligger mellom tre og tretti gallon per time. Mindre båter krever tre til åtte gallon per time, mens større yachter og hyttekryssere kan kreve tjue til tretti eller mer. Dette betyr at den absolutte minimumskostnaden for drivstoff vil være $10 per time. Mange større båter, som hyttekryssere og yachter, har en driftskostnad som er betydelig over $100 per time når de reiser i marsjfart.

9. Lagring koster mye

Du må ikke bare finne et sted å oppbevare båten din utenom sesongen, men også et sted å lagre båten under sesongen når den vanligvis brukes til båtliv. Den månedlige prisen for en båtplass i marina kan variere fra $9 til $20 per fot. Prisene varierer fra omtrent $17 til $30 per fot per måned for marinaer i attraktive steder. Ytterligere kostnader for strøm og andre gebyrer varierer fra $50 til $250 per måned. Marinaer i førsteklasses beliggenhet finnes i byer som Miami, Newport Beach, Key West og andre.

Hvis du ønsker å oppbevare båten din inne i en garasje, vil det koste deg mellom $8 og $18 per fot båt per måned, mens oppbevaring utendørs ville koste mellom $4 og $10 per fot per måned. Våt lagring, som tilbys av noen marinaer, koster vanligvis mellom $6 og $12 per fot per måned og lar deg oppbevare båten i vannet gjennom hele sesongen.

10. Båter selges generelt i områder med høy levekostnad

Noen av de mest kjente stedene i USA for båtliv er steder som Miami, Los Angeles, San Francisco, Newport og Chesapeake Bay, for å nevne noen. Dette er eksempler på områder med høy levekostnad. Mange båtprodusenter retter markedsføringsinnsatsen mot disse områdene, siden de vet at forbrukerne der er vant til å betale høyere priser for produktene de kjøper. På grunn av dette kan produsentene ta høyere priser.

Ofte stilte spørsmål

1. Beholder båter verdien sin?

Båter, som alle andre produkter med en motor, opplever en gradvis verdinedgang over tid. Verdien av biler av forskjellige merker og modeller synker med varierende priser avhengig av det lokale markedet.

2. Hvorfor er yachter så dyre?

Arbeidet til svært dyktige individer er ganske dyrt, og fasilitetene som er nødvendige for å konstruere båter, er også ganske dyre. Den totale kostnaden påvirkes ytterligere av båtens luksuriøse hytter og eksterne detaljer, samt dens intrikate interne mekanismer.

3. Hva er den mest kostbare delen av å eie en båt?

Utgiftene til båtopplag nevnes noen ganger som en av de mest kostbare aspektene ved båteierskap, selv om kostnadene for lagring kan variere betydelig avhengig av en rekke forhold. Den viktigste av disse overveielsene er hvilken type lagring du velger å bruke. Følgende alternativer er blant de mest valgte alternativene for båtlagring: Garasjeplass for tilhengere

4. Når bør jeg kjøpe en båt?

I de fleste tilfeller bør man kjøpe båten sin om høsten. Temperaturen begynner å synke, noe som betyr at båtsesongen er nesten over. De fleste har avsluttet båtkjøpet for vinteren, og båtene blir nå trukket opp av vannet og lagret tørt til våren.

Avslutning

Det er noen grunner til at båter er dyrere enn biler. Lav produksjonsvolum er en av grunnene. De mest populære ski- og wakebåtene selges bare i hundretalls hvert år, mens Ford alene solgte 900 000 F150 pick-up lastebiler i fjor. På grunn av dette er produksjonskostnadene for hver båtdel høyere.

MasterCraft og Malibu er de to mest fremtredende navnene i bransjen for ski- og wakebåter. Samlet selger de rundt 8 000 båter over hele verden hvert år.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

Modus
How Much Does A Speed Boat Cost?
How To Sail - A Comprehensive Guide
8 Winds on Adriatic Sea That You Should Know About
What's the Best Place to Store a Fire Extinguisher on a Boat?
Which is the Major Cause of Fatalities Involving Small Boats?
What Should Sportsman Consider When Hunting From a Boat
E-Volution Sailing Yacht
How to Anchor Your Boat
How to Drive a Pontoon Boat?

From Our Boat Database

Adagio 44
Apreamare Gozzo 45
Fjord 40 Open
Albatross 871 Flying
Alumacraft Waterfowler 15 TL
Sanlorenzo LoveBug
AB Inflatables Alumina 14 ALX
Alloy Yachts Gazelle
Frauscher 1414 Demon
Aquila 42 Yachts
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share