Kan båter gå bakover?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Skuffen, en bøtte, brukes til å manøvrere jetbåten fremover og bakover. Den øvre svarte og nederste metall har for øyeblikket bøtten pekende i den andre retningen, noe som får jetbåten til å bevege seg i motsatt retning. En bøtte montert på akterspeilet som dreier vannet den andre veien, er det som styrer revers. Så du kan gå den andre veien.

Båter kan bevege seg i revers, og det er sjelden å finne en som ikke kan det. Vanligvis har motorbåter en funksjon som gjør det like enkelt å gå i revers som i en bil. Samtidig kan padlebåter og andre analoge fartøy bare ro i motsatt retning for å reversere. Akterspeilet på båten vil da bli trukket inn i vannveggen hvis du skyver bakover. Under båten, mellom bunnen og alt annet som er festet til båten, drives vannet. Båtføreren bruker forsiktig revers eller kraft, lar båten gli sidelengs mot propellen. Båten blir for øyeblikket dyttet fra bryggen av vinden eller strømmen. Et enkelt skruefartøy gjør en god bue til venstre når det reverseres på grunn av den sideveis fremdriftskraften.

Båter Har en Innbygget Preferanse for Visse Retninger

Som et resultat vil du legge merke til at båten din vanligvis heller i en bestemt retning når den går bakover (selv om du ikke vrir hjulene). Når det er i revers, er en innenbordsmotor med en enkelt motor vanskeligere å kontrollere på grunn av påvirkningen av styringen som produseres av en enkelt propell. Imidlertid er de fleste båter med rettframdrift avhengige av en ror for styringshjelp fordi motoren er innenbords. På grunn av denne forskjellen kan det være vanskelig å styre en direkte fremdriftsbåt, spesielt hvis du er vant til å jobbe med utenbordsmotorer.

Ved å veksle mellom gir kan du kontrollere backingen til din direkte fremdriftsbåt. Ved hjelp av fremover-, nøytral- eller reversspaker på en utenbordsmotor må du flytte raskt og dyktig. Imidlertid kreves ekstra trening og en helt annen rekke båtføringsevner mens du manøvrerer båten i revers.

Øvelse Er Nødvendig for Sikre Reverseringer

Det er viktig å børste opp på båtføringsevnene dine, og en av disse ferdighetene er å kunne manøvrere i revers. Med litt trening vil du bli kjent med båtens håndtering, noe som gjør det enklere å beregne hvor langt du skal bakover og hvilke svingnivåer du kan forvente. Du vil snart mestre kontrollen og oppdage hvordan båten reagerer på ulike vind-, bølge- og hastighetsforhold. For å kontrollere båten er det viktig å forstå strømmens retning og strømningshastighet.

En båt eller annet fartøy kan bare bevege seg i et begrenset antall retninger takket være ror og propeller. Små skip og båter kan ikke snu motorene for å endre retning på fremdriften.

De eneste bevegelige delene i en båt er de store viftene og hjulet på akterspeilet. Når viften snur seg, opplever passasjerene i luftbåten en strøm av luft mot fremre del av fartøyet. I revers betyr dette at luft skapes bak i båten og tvinges fremover for å bevege båten i stedet for den motsatte veien.

Reversering av en Båt med Rattstyring

La oss snakke om det vanligste scenarioet: en båt med rattstyring. Nå som du har en generell forståelse av konseptet.

Når du er i fart fremover, vil båten snu til venstre når du vrir rattet til venstre og til høyre når du vrir rattet til høyre.

Båten går BAKOVER i retning du vrir rattet når du beveger deg i revers.

Mens du er i revers, vil det å vri rattet til venstre få båten til å svinge til venstre, og vice versa.

Vri rattet etter at en båt fortsetter å drive dit du sist vridd det.

Reversering av en Båt med Enkelt Påhengsmotor

I de fleste tilfeller er båter med en enkelt påhengsmotor de enkleste å håndtere. Hele motoren beveger seg når du vrir rattet eller flytter styrespaken på en utenbordsmotor.

Gasspådraget og båtens retning kan vanligvis styres ved hjelp av styrespaken, som er et annet synonym for kontrollhåndtaket.

Styrespaken:

Et annet navn for kontrollhåndtaket på en utenbordsmotor er styrespaken.

Både ferskvanns- og saltvannsfiskebåter har ofte styrespaker. Her er noen tips for å hjelpe deg med å styre med styrespaken i revers:

  • Still kontrollhåndtaket slik at det peker mot baugen hvis du vil reversere rett frem. Hold et lavt gasspådrag og styr styrespaken rett.
  • Vri styrespaken til høyre for å reversere til venstre. Sørg for at du utfører denne manøveren mens du vender akterut.
  • Du må skyve styrespaken til venstre for å reversere til høyre. Båtens akterdel vil derfor svinge til høyre som et resultat.

Innenbords/Utenbordsmotorer (Hekkdrev):

Unike motorer som kombinerer kraften fra en innenbordsmotor med manøvrerbarheten til en utenbordsmotor, kalles innenbords/utenbordsmotorer eller hekkdrev.

Propellen roterer når du vrir rattet, akkurat som på en utenbordsmotor.

Som en utenbordsmotor kan hekkdrevsbåter kjøre i revers, men du vil ikke alltid kunne se hvilken vei drevet er rettet mot.

Sørg for at du er kjent med hekkdrevsbåter, slik at du vet hvordan de fungerer i revers. Det er viktig å forstå at akterspeilet på disse båtene kan være lavere.

De fleste båter har dreneringsåpninger foran akterspeilet; av denne grunn kan vann krysse båten når akterspeilet er lavere. Sørg for at du er kjent med hekkdrevsbåter, slik at du vet hvordan de fungerer i revers. Det er viktig å forstå at akterspeilet på disse båtene kan være lavere. Vann kan krysse båtens akter når akterspeilet er lavere, selv om de fleste båter har dreneringsåpninger foran akterspeilet av denne grunn.

Reversering av en båt med én innenbords motor:

På grunn av rorets handlinger kan reversering av en båt med én innenbords motor være utfordrende.

Båter med roret har en fast propell, og roret fungerer som en vannbasert vinge. Båter med ror kan også vise en sterkere pivot-effekt når de beveger seg bakover.

Før du opererer nær kaier eller brygger, øv alltid i åpent farvann for å bli kjent med hvordan en båt med ror beveger seg og pivoterer.

Reversering av en båt med to motorer:

Båter med to motorer er mer tilpasningsdyktige når de beveger seg bakover.

Du kan justere hastigheten på hver propell, noe som gir deg muligheten til å bruke motorene til å foreta små kurskorrigeringer.

Du kan uavhengig justere bevegelsesretningen når det er to motorer.

Selv om det vanligvis ikke vil være nødvendig, kan du slå av den ene motoren for å gå saktere eller foreta små justeringer når du reverserer.

Husk at når du vrir på rattet, vil motorene eller rorene bevege seg samtidig (i tandem).

Kan luftbåter gå i revers

Luftbåter er populære vannfartøy med grunn dybde som privatpersoner bruker til fiske og annen generell bruk av vannveier. I tillegg bruker kommersielle turoperatører dem til utflukter i naturskjønne områder som Everglades. Den massive viften i akterstavnen kan presse raceluftbåter i hastigheter på opptil 130 miles i timen over kanaler som er bare noen få meter dype. Disse båtene kan lett bytte fra vann til land eller is og tilbake igjen. Men hva ville du gjøre hvis du ikke kunne snu... For å løsne seg fra en hindring, kan en luftbåt settes i revers for å frigjøre seg fra en hindring?

Det aller fleste luftbåter har ikke reversgir. En luftbåt må være utstyrt med en propell som kan reverseres for å bevege seg i motsatt retning av fremdrift. Imidlertid kan bruken av denne typen propell føre til flere problemer og kan til og med føre til at luftbåten kullseiler. Men minst én produsent laget en luftbåt med en propell som kunne rotere i begge retninger. Dette selskapet brukte en Jon-båt til skroget på fartøyet og monterte en vifte med en reversibel propell på aktersiden av båten, slik at den kunne bevege seg i motsatt retning. Det er ikke lenger tilgjengelighet for disse luftbåtene.

Å sette en luftbåt i revers er ikke så enkelt som det høres ut.

Du ville kanskje tro at luftbåter, som er tilpasningsdyktige nok til å brukes i grunne, dype, til og med på is, og til og med på land, ville være utstyrt med en reversmulighet med tanke på alle disse potensielle bruksområdene.

Du kan tenke deg at til tross for en luftbåts evne til å gå fra ett type terreng til et annet, samt fra dypt vann til grunt vann eller fra vann til land, kan den av og til sette seg fast og være ute av stand til å fortsette fremover på sitt nåværende sted. Burde ikke en luftbåt også kunne bevege seg i motsatt retning?

Det kan virke som en god idé å utstyre en luftbåt med muligheten til å gå i revers. Likevel kan de fleste luftbåter i virkeligheten ikke bevege seg i den andre retningen, og det er flere veldig gode grunner til det! Det er ingen tvil om at de store kommersielle luftbåtene vi ser over hele USA og som brukes til turer og luftbåtturer, ikke er i stand til å bevege seg i revers. Hvis de var det, ville det være mange flere ulykker og mange misfornøyde passasjerer.

Hvorfor kan de fleste luftbåter ikke reversere?

I motsetning til et kjøretøy som er designet for veien, har en luftbåt ingen gir. De eneste tingene som beveger seg på en luftbåt, er den store viften i akterenden og rorene midt i båten.

Viften ligner på en bord- eller gulvvifte som du kanskje har hjemme eller på arbeidsplassen og består av en propell inne i et sikkerhetskabinett. Propellen i viften produserer luften som deretter tvinges utover bort fra båten, noe som resulterer i at luftbåten får skyvekraft.

Rorene, som er plassert like bak viften, brukes til å styre strømmen av luft som produseres av propellen (eller foran den, avhengig av hvilken vei du ser på det). Les denne artikkelen hvis du er interessert i å lære mer om hvordan en luftbåt fungerer.

Siden viften bare produserer luft bak båten, betyr dette at båten bare kan bevege seg fremover; kraften fra luften som presses bort fra båten på baksiden, driver luftbåten fremover.

Oppsummering

Har du noen gang lurt på om båter kan bevege seg i motsatt retning, og i så fall, hvordan de gjør det?

For å svare kort på spørsmålet ditt, er det å bevege seg bakover en manøver som ofte er nødvendig i båtlivet. Dette er vanligvis tilfelle ved docking eller ved lansering fra en rampe. Du vil lære alt du trenger å vite om å reversere båter og annen relevant informasjon i denne artikkelen.

Handlingen med å reversere, som ofte kalles å reise bakover, er ikke så enkel som det kan virke. Imidlertid, hvis du følger rådene våre nøye, vil du raskt bli ekspert i denne viktige ferdigheten.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

How to Drive a Boat
Nada Boats
Are Yamaha Boats Good?
8 Winds on Adriatic Sea That You Should Know About
Carver C34 Coupe
New: 55m Fully Custom Codecasa Super Yacht Framura
How to Get Your Captain’s License
Pershing 140
Who Invented Boats?
This 64-foot hydrogen-powered catamaran uses renewable energy to provide an unlimited range of travel.

From Our Boat Database

Azimut Grande 32 METRI
Sanlorenzo Rare Diamond
Balance Catamarans 750
3D Tender Ultimate 260
Aluxa 38
Sanlorenzo Lemon Tree
Arksen 70
Astondoa Ordisi
Aquitalia 78
AS 590 Walk Around
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share