Vilka båtar är osänkbara?

schedule
WRITTEN
3 Nov 2023

Få saker kan fylla en båtägare med mer rädsla än att se vatten strömma in i skrovet, men att bevittna hur vatten rusar in i skrovet är en av de sakerna. När man reser i en ålderdomlig farkost kan kollision med flytande föremål eller havsbotten vara dödligt, men i en osänkbar båt kommer en sådan kollision bara att vara en irritation. Vilka båtar är helt säkra från att sjunka? Enligt lag har Coast Guard och kongressen krävt att alla båtar som är kortare än 20 fot och avsedda för användning på havet måste vara osänkbara. Flera tillverkare, inklusive Boston Whaler, Edgewater och Everglades, tillverkar osänkbara båtar upp till 37 fot i längd. Vad krävs för att göra en båt osänkbar? Varför är det så svårt att hitta en större osänkbar båt? Vilka är några av de främsta tillverkarna av fantastiska osänkbara båtar? Här är svaren på dessa frågor och mer.

Osänkbara båtar under 20 fot krävs enligt lag

Enligt lag krävs osänkbar konstruktion för båtar som är kortare än 20 fot. Eftersom dessa båtar har en ökad potential att kapsejsa med liten ansträngning har Coast Guard och kongressen fastställt flytstandarder för alla fartyg. Innan dessa regler infördes kunde en båt sjunka på extremt kort tid om ett hål borrades i dess botten eller om en ledning ombord brast. Dessa regler fastställdes på 1970-talet och det uppskattas att de har räddat livet på många tusentals människor.

Osänkbara båtar över 20 fot är populära

Med tiden har det funnits en ökning av båtentusiaster som önskar osänkbara båtar. Samtidigt fortsätter teknologisk utveckling att göra det enklare att konstruera båtar som är immuna mot att sjunka. Som ett resultat av detta finns det nu en betydande inventering av osänkbara motorbåtar att välja mellan.

Osänkbara båtar är en mycket viktig investering för nybörjarseglare. Tanken på att kliva ombord på en motorbåt för första gången kan vara tillräckligt nervpirrande utan att lägga till den ytterligare oro att den kan kapsejsa. Det faktum att en båt kommer att fortsätta att flyta även om den kapsejsar, får en nybörjares sinne att slappna av och gör dem mer benägna att göra ett köp.

Eftersom personer som är nya på båtliv vanligtvis börjar med mer hanterbara farkoster har marknaden haft många skäl att tävla om att utveckla osänkbara motorbåtar som är kortare än 30 fot. Om en båt av den här storleken inte är osänkbar finns det en betydligt mindre chans att blivande sjömän kommer att vara intresserade av att köpa den.

Kan en båt göras osänkbar?

Sänkningen av RMS Titanic, ett brittiskt passagerarfartyg, är sannolikt bekant för de flesta läsare. Du har åtminstone känt till filmen Titanic, som släpptes år 1997. Fartyget Titanic kolliderade med ett isberg den 14 april 1912 när det färdades i Nordatlanten. Philip Albright Franklin, vice president och ordförande för International Mercantile Marine Company (IMM), är känd för att ha försäkrat vänner och familjemedlemmar som var oroade över fåfänga att båten inte kunde sjunka. Några timmar senare sjönk Titanic och tog med sig livet på mer än 1 500 passagerare och besättningsmedlemmar. Oavsett det var mer än ett sekel sedan, och vi har nu tekniken att konstruera en båt som är helt vattentät och inte kan kapsejsa. "Osänkbara" båtar har funnits i hundratals år, även om människor vanligtvis inte tänker på dessa båtar som "båtar" i traditionell bemärkelse.

Faktorer som kan göra en båt osänkbar

När det gäller konstruktionen av ett "osänkbart" sjöfartyg identifierar Boats.com sex kriterier som måste beaktas:

  • 1. Hastigheten med vilken vatten kan tränga in i området kallas också "flödeshastigheten".
  • 2. Hastigheten med vilken vatten pumpas ut kallas också "pumphastigheten".
  • 3. Konstruktion av vattentäta skott eller utrymmen som, trots översvämning av andra skott eller utrymmen, kommer att behålla sin flytkraft.
  • 4. Konstruera skumflytvästar inuti båtens kärna eller lägga till dem i områden av båten som anses vara dött utrymme.
  • 5. Placera flytkuddar i utrymmen som kan fyllas med koldioxidgas från en avlägsen plats.
  • 6. Båtens marginaler är nyckelplatser där den inte längre kommer att flyta eftersom den har nått sin maximala kapacitet.

Osänkbara båtmärken

Följande är en lista över några av de mest osänkbara motorbåtarna, tillsammans med information om hur deras mycket motståndskraftiga skrov är konstruerade.

Edgewater

Ytterligare ett företag som har skapat en fantastiskt flytkraftig båt genom att använda dagens senaste framsteg inom datorteknik är detta. De använder en förformad skum som bildar en bindning med glasfiber i skrovet.

Efter det täcks denna struktur med glasfiber, och det mesta av utrymmet under däcket är fyllt med skum. På båtar som är längre än 20 fot tillhandahålls ytterligare skum så att båten kan förbli stabil även om den fylls med vatten. Detta görs för att förhindra kapsejsning.

Everglades

Everglades teknik, som är patenterad, resulterar i ett skrov som är nästan helt sammansatt av en enda del.

Skrovet, däcket och aktern ges vardera sin förformade skumkärna som är gjord i sina respektive former. Efter det placeras skrovet och däcket ovanpå dem, och hela strukturen vakuumförseglas för att producera en formad kärna som är exceptionellt lufttät. Tillverkarna hävdar att de genom att använda den här metoden kan utöva en stor kontroll över kvaliteten på skumkärnan och uppnå en enastående hållbarhetsnivå. Som ett resultat kommer båten att kunna tåla en betydande mängd slitage. Alla båtar från Everglades upp till 24 fot i längd är berättigade till denna behandling.

Boston Whaler Båtar

Detta är företaget som startade efterfrågan på osänkbara båtar för många år sedan, och sedan dess har de arbetat med att producera mycket flytkraftiga båtar av olika storlekar och typer. De sandwichar skum mellan lager av glasfiber med sin egen process, som kallas UniBond. Efter att skrovet och däcket har fogats samman, injiceras flytande skum, vilket utlöser en kemisk reaktion som binder glaset och skummet samman. Detta sker innan hartsen ens har haft chansen att härda.

Vilken är den mest osänkbara båten?

Det finns en god anledning till varför Boston Whaler är känd som den mest berömda båten som inte kan sjunka. Detta är företaget som startade efterfrågan på osänkbara båtar för många år sedan, och sedan dess har de arbetat med att producera mycket flytkraftiga båtar av olika storlekar och typer.

Vilka centerkonsolbåtar är osänkbara?

Boston Whaler-båtar, ibland kända som "The Unsinkable Legend," är så hållbara att de kan skäras mitt itu utan att sjunka. Boston Whaler, som är en avdelning inom Brunswick Group, tillverkar nu centerkonsolfiskebåtar med längder från 15 fot (Montauk 150) till 420 fot (Outrage), där Outrage är deras största modell.

Vanliga frågor

1. Är alla båtar osänkbara?

Är det möjligt att göra en båt som inte kan sjunka? Det kräver emellertid en viss tanke och noggrann uppmärksamhet på de många tekniska aspekterna. Båtar som tar in för mycket vatten kapsejsar och sjunker till sist. Och även om det bara finns den minsta sprickan, kommer vatten att strömma in och helt översvämma en båt på en förvånansvärt kort tid.

2. Vad är den säkraste båten i världen?

Kraken 50, som har marknadsförts som "den säkraste havsblå segelbåten som någonsin byggts," har nu satts i produktion. K50 har, i motsats till alla sina samtida, den unika "Zero Keel"-konstruktionen: Ett skrov och köl som är formade i ett enda stycke, komplett med dimensioner för att matcha.

3. Finns det några osänkbara båtar i världen?

Här är en lista över några av de mest osänkbara motorbåtarna, tillsammans med information om hur deras mycket motståndskraftiga skrov är konstruerade. Det finns en god anledning till varför Boston Whaler är känd som den mest berömda båten som inte kan sjunka. Detta är företaget som startade efterfrågan på osänkbara båtar för många år sedan, och sedan dess har de arbetat med att producera mycket flytkraftiga båtar av olika storlekar och typer.

4. Vad göra om din båt är osänkbar?

Även om det bara fanns några genomföringar att inspektera, och var och en av dem verkade vara hela, fortsatte vattennivån på insidan av båten att stiga av någon okänd anledning. Eftersom båtens besättning inte kunde lokalisera källan till översvämningen och stoppa den, sände de en radiosignal om hjälp. Som tur var kunde en passerande kommersiell fartyg svara med en stor dieselspump för räddning efter att ha hört båtens nödsignal.

5. Kan en båt sjunka?

Det kräver emellertid en viss tanke och noggrann uppmärksamhet på de många tekniska aspekterna. Båtar som tar in för mycket vatten kapsejsar och sjunker till sist. Och även om det bara finns den minsta sprickan, kommer vatten att strömma in och helt översvämma en båt på en förvånansvärt kort tid. Eftersom vatten snabbt kan fylla en båt och få den att sjunka, måste processerna för att hantera översvämning vara både snabba och enkla.

Avslutning

Få saker kan fylla en båtägare med fruktan som att se vatten strömma in i skrovet. Vid resor i en gammal båt kan kollision med flytande föremål eller havsbotten vara dödlig; men i en osänkbar båt kommer en sådan kollision bara att vara en irritation. Så vi hoppas att du kommer att få veta mer om vilka båtar som är osänkbara.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

Forget about relaxing cruising: these two new yachts are unapologetically focused on speed and performance.
How To Prevent Boat Corrosion
What Boat Do You Need For An Ocean Crossing?
Ragnar, the 68 Metre Explorer Yacht for Sale
62 Metre CRN 137 Superyacht Launched
Mastering Boat Rentals: A Comprehensive Guide on How to Rent a Boat
This 64-foot hydrogen-powered catamaran uses renewable energy to provide an unlimited range of travel.
What's the Best Place to Store a Fire Extinguisher on a Boat?
What Boats are Unsinkable?
What Are Jet Boats

From Our Boat Database

Admiral PAB
Aluxa 28 Duo
Sanlorenzo SL94
Aermarine Roll Airdeck 240
Alumacraft Competitor 165 Sport
Arcadia A96
Agantur Shipyard Surreya
Aspen C90
Amer Amer-Ica
Alumacraft MV2072 AW TL
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share