Meneekö vene sähköiseksi?

schedule
WRITTEN
6 Nov 2023

Jos olet kiinnostunut tietämään, meneekö vene sähköiseksi? Jos kyllä, jatka lukemista viestin loppuun asti. Tässä artikkelissa käsittelemme sähköisiä venemoottoreita, miten ne toimivat, ja myös sähköveneiden valmistajasta.

Harkitsetko sähkövenemoottorin ostamista kaasukäyttöisen sijaan? Ei ole yllättävää, että monet veneilijät ovat kiinnostuneita sähköveneistä, ottaen huomioon sähköajoneuvojen yleisen saatavuuden teillä nykyään.

Vaikka sähkövenemoottorit ovat olleet olemassa jo jonkin aikaa, niiden taustalla oleva teknologia on viime vuosina tehnyt merkittäviä harppauksia, mikä johtaa tehokkaampiin moottoreihin, pitkäkestoisempiin akkuihin ja lopulta enemmän vaihtoehtoja huvivenepelaajille.

Tänään sähköinen propulsiojärjestelmä voidaan asentaa erilaisiin veneisiin, kuten purjeveneisiin, joniin, moottoriveneisiin, kalastusveneisiin, jahteihin ja trawleriin. Ponttooniveneet kuuluvat myös veneisiin, joissa on tällainen järjestelmä. Sinun pitäisi pystyä löytämään sähköinen vaihtoehto veneesi polttomoottorille, jos sen teholähtö on alueella 0,75 - 100 kW (1 - 135 hevosvoimaa).

Vaikka sähköveneily ei ole vielä saavuttanut valtavirtaa, arvioidaan, että vain noin 2% huviveneistä on sähköisiä; nyt on erinomainen aika harkita vaihtoa, erityisesti jos omistat tenderin, purjeveneen tai veneen vihreällä järvellä, jossa polttomoottorit eivät ole sallittuja.

Joten jatka lukemista tietääksesi, meneekö vene sähköiseksi?

Mitä ovat sähköveneet ja miten ne toimivat?

Toisin sanoen sähkövenemoottorit ovat veneitä, jotka liikkuvat sähkömoottorin voimalla, jota ohjataan akulla kaasukäyttöisen moottorin sijaan. Niitä on saatavana erilaisina malleina. Nämä veneet tulevat eri tyyleissä, kalastusveneistä luksusjahdeihin ja vapaa-ajan risteilijöihin.

Tässä on joitain tietoja sähköveneistä:

Energia akusta

  • Akut, yleensä litiumioniakut, ovat saatavilla eri kapasiteeteilla. Kilowatit ovat yksikkö, jota niiden mittaamiseen käytetään. Mitä enemmän saatavilla on kilowatteja, sitä enemmän virtaa voidaan toimittaa moottoriin.
  • Akut on ladattava jokaisen käytön jälkeen. Tämä voidaan tehdä käyttämällä tavallista sähköpistoketta.
  • Akkuverkon elinikä määräytyy tekijöiden, kuten veneen moottorin koko, paino, mitat ja pääasiallinen tarkoitus, perusteella.

Moottorit, joita sähkö käyttää

  • Akku tarjoaa energian sähköiselle perämoottorille. Tuhat wattia moottoritehoa vastaa kolmea hevosvoimaa perinteistä moottoritehoa.
  • Koska sähkömoottoriin ei tarvitse lisätä nesteitä tai öljyjä, ylläpitovaatimukset ovat merkittävästi vähäisemmät.
  • Sähköveneen huippunopeus voi vaihdella 5 solmusta tunnissa 35-50 solmuun edistyneimmissä ja huipputeknisissä sähköisissä foiling-jahteissa. Sähköveneet ovat yhä suositumpia.
  • Vene liikkuu nopeammin, jos siinä on enemmän akkutehoa. Akkuteknologian edistyessä valmistajat voivat tuottaa tehokkaampia ja vähemmän tilaa vieviä akkuja, mikä johtaa parannettuun suorituskykyyn sähköisissä veneissä.

Sähköveneen edut ja haitat

Etuja

1. Vähäinen melutaso

Vähäinen melu tekee siitä ihanteellisen ympäristön luonnon tarkkailuun, kalastukseen tai yksinkertaiseen rentoutumiseen veneilyssä.

2. Ympäristöystävällinen

Sähköveneet eivät tuota hajuavia päästöjä, hiilidioksidia tai typen oksideja, eikä öljyvuotojen riskiä ole. Tämä tekee sähköveneistä ympäristöystävällisiä.

3. Välitön vääntömomentti

Välitön vääntömomentti tarkoittaa, että se pystyy reagoimaan erittäin nopeasti kiihdytykseen.

4. Vähäiset ylläpitokustannukset

Säännöllistä moottorihuoltoa ei tarvita, öljyjä tai nesteitä ei tarvitse tarkistaa eikä venettä tarvitse talvivarustella.

5. Pienet käyttökustannukset

Akkua voi ladata muutamalla dollarilla yön yli tavallisessa 110 voltin pistorasiassa (tai vielä nopeammin nopealla laturilla).

6. Teknologian uusimmat edistysaskeleet

 

Haittoja

1. Alkukustannukset

Sähköveneet edellyttävät edelleen korkeampaa hintaa verrattuna muihin veneisiin tällä hetkellä. Samoin kuin sähköautot, niiden markkinaosuuden kasvaessa ja teknologian kypsyessä hinnat alkavat laskea ja kilpailu lisääntyy.

2. Latausasemat tarvitaan

Yachtit on hinattava tai kiinnitettävä paikkaan, jossa on sähköliitäntä.

3. Ei yön yli- tai syvämerimatkoja

Tällä hetkellä ei ole akkuverkkoa, jolla olisi tarpeeksi käyttöikää pidennettyihin matkoihin.

Sähkövenetyyppiä

Pienempiä sähkömoottoreita oli joitakin ensimmäisiä sähköisiä perämoottoreita, jotka tulivat markkinoille huviveneilyssä. Nämä moottorit asennettiin yleensä kalastusveneisiin ja niitä käytettiin trolling-moottoreina.

Nykyään on mahdollista ostaa huomattavasti tehokkaampia sähköisiä perämoottoreita alueella 1 - 80 hevosvoimaa (0,75 - 60 kW), ja joka vuosi markkinoille tuodaan vielä tehokkaampia versioita. Vision Marine Technologies esitteli E-Motion 180E - sähköisen perämoottorin hirviön, jossa oli 180 hevosvoimaa, vuonna 2021.

Matka, joka voidaan saavuttaa sähköisillä perämoottoriveneillä, on erittäin muuttuva ja riippuu tekijöistä, kuten veneen kokonaispaino, potkuri ja akun kapasiteetti.

Matka voi myös vaikuttaa siihen, minkä nopeuden haluat liikkua. Voit kattaa paljon enemmän maata, jos otat asiat rauhallisesti.

Sähköisillä perämoottoreilla on monia etuja, joista yksi on mahdollisuus toimia uusiutuvista lähteistä peräisin olevalla energialla. Voit esimerkiksi saada lisätukea matkalla kotiin liittämällä veneesi kannettavaan aurinkopaneeliin, kun piknikillä olet. Joidenkin sähköisten perämoottoriveneiden moottoreilla on jopa kyky luoda omaa sähköä! Akkuja voidaan ladata moottoreilla, joissa on hydroregenerointikyky, jopa veneen ollessa purjeessa tai vetämässä toisen aluksen perässä.

1. Sähköisten perämoottorien valmistajat

Nämä sähköisten perämoottoriveneiden valmistajat palvelevat Pohjois-Amerikan markkinoita. Ne vaihtelevat pienistä aloittelevista yrityksistä suuriin yrityksiin ja ovat lueteltuna alla. Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää siitä, mitä kukin näistä yrityksistä tarjoaa (ja miten ne vertaantuvat toisiinsa), suosittelen vahvasti tarkistamaan Plugboatsin tarjoamat sähköperämoottorien oppaat ja hakemistot. Plugboatsin päätoimittaja Jeff Butler on tehnyt erinomaista työtä kerätessään moottoritietoja ympäri teollisuutta.

Bixby

Bixby on yritys, joka valmistaa pienen sähkömoottorijärjestelmän, joka voidaan asentaa kajakkeihin, ilmatäytteisiin veneisiin, kanooteihin ja mela-lautoihin. Yrityksen pääkonttori sijaitsee San Diegossa, Kaliforniassa.

Elco

Elco on valmistanut sähkömoottoreita jo 125 vuoden ajan, ja jotkut sen asiakkaista sisältävät Henry Fordin ja Thomas Edisonin. Heidän sähkömoottorinsa vaihtelevat 5:stä 50 hevosvoimaan ja ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Yrityksen pääkonttori Lake Georgessa, New Yorkissa, on paikka, jossa heidän sähkömoottorinsa valmistetaan, ja näitä moottoreita voidaan löytää veneistä ympäri maailman.

ePropulsion

ePropulsion valmistaa sähkömoottoreita, joiden teho vaihtelee 3:sta 9.9 hevosvoimaan, Guangdongissa, Kiinassa. Nämä moottorit voidaan asentaa purjeveneisiin, kalastusveneisiin, jollille ja tukoille. Ne kaikki ovat varustettuina hydrogenerointikyvykkyydellä.

Minn Kota

Jos olet kalastaja, olet todennäköisesti kuullut Minn Kota -brändistä. Vuodesta 1934 lähtien tämä yritys, joka juontaa juurensa Minnesota ja Pohjois-Dakota kalastusyhteisöistä, on valmistanut sähköisiä vetoperämoottoreita.

Torqeedo

Torqeedo, Saksassa sijaitseva yritys, on ollut eturintamassa voimanlähdemarkkinoilla useiden vuosien ajan ja on tunnettu luotettavien sähköisten perämoottorien tuottamisesta, joiden teho vaihtelee 1:stä 80 hevosvoimaan.

2. Hybridisähköinen vene

Mikä tahansa yhdistelmä sisäisen palamisen moottoria ja sähkömoottoria voidaan katsoa hybridi-marinesysteemiksi. Aurinkopaneelit, tuuligeneraattorit, palamismoottorigeneraattorit ja vedessä vedettävät generaattorit ovat useita tapoja tuottaa sähköä erikseen tai yhdistelmänä. Sähköinen ratkaisu, joka hyödyntää aurinkopaneeleita, on houkutteleva niiden vähäisen hiilijalanjäljen ja alhaisen käyttökustannuksen takia. Monia näiden järjestelmien iterointeja on alkanut saada suosiota vaihtoehtoisissa energiaveneissä.

Hybridiveneiden valmistajat

Elco Motor Yachts

Elco valmistaa sarja- ja rinnakkaisjärjestelmiä sekä yhdistää nämä kahden yhdistetyn sarja-rinnakkaisrakenteeseen. Heidän järjestelmänsä soveltuvat monentyyppisille veneille, mukaan lukien purjeveneet, trawlerit, jahteja ja jopa 85 jalkaa pitkille veneille.

Oceanvolt

Oceanvolt, Suomessa toimiva yritys, valmistaa hybridejä sarjajärjestelmiä, jotka ovat saatavilla sekä purjeveneille että moottoriveneille.

Torqeedo

Torqeedo valmistaa hybridi-propulsiojärjestelmiä tehoalueella 25-100 kW, ja ne soveltuvat sekä suuritehoisiin moottoriveneisiin että jopa 120 jalkaa pitkiin jahteihin.

3. Sähköiset sisäperämoottorit

Sähköisillä sisäperämoottoreilla on vaihteleva toimintamatka, samoin kuin perämoottoreilla, riippuen veneestä, kuormituksesta, akun koosta ja veneen nopeudesta (muiden tekijöiden joukossa).

Toisaalta, jos valitset sisäperämoottorin, voit valita hybridimoottorin, joka voi merkittävästi lisätä toimintamatkaasi.

Purjeveneilijöiden tulisi harkita myös sisämoottoria, jossa on hydrogenerointikyvykkyys. Akkua voidaan ladata näillä sähköisillä voimamoottoreilla jopa purjehtimisen aikana.

Sisäperämoottoreiden valmistajat

Elco

Elco Motor Yachts, Elcon Yhdysvaltain toiminta, on valmistanut sähköisiä moottoreita yli 125 vuoden ajan. Yritys aloitti vuonna 1893 toimittamalla sähköveneitä Chicagon maailmannäyttelyyn. Elco on ollut sähkömoottoriteollisuuden johtava toimija.

Torqeedo

Saksalainen yritys Torqeedo on markkinajohtaja sähköisten veneiden moottoreiden tuottamisessa. He tarjoavat kaksi erilaista sarjaa sisäperämoottoreita: toisen veneille, jotka liikkuvat hitaasti vedessä, ja toisen veneille, jotka liikkuvat nopeasti veden pinnalla.

Oceanvolt

Purjeveneharrastajat ovat suuria Oceanvoltin sähköisten sisäperämoottoreiden faneja, sillä yritys on edelläkävijä regeneratiivisissa järjestelmissä. He tarjoavatakselivetojärjestelmiä, joiden hevosvoima-arviot vaihtelevat 6:sta 25:een.

Akkumodulit

Vaikka perinteinen lyijyakku voidaan käyttää sähkömoottorin virtalähteenä, on monia etuja siirtyä litiumioniakkuun. Niiden kasvanut toiminnallinen kapasiteetti on lähes kaksi kertaa suurempi kuin vastaavan kokoisen lyijyakun. Suurempi akkuteho tarkoittaa pidempää veneilymatkaa ja enemmän nautintoa.

Ne kestävät myös pidempään kuin lyijyakut ja latautuvat nopeammin. Litiumioniakut eivät juuri vaadi hoitoa verrattuna tulvitetun lyijyakun säännöllisiin kasteluihin.

Usein kysytyt kysymykset

1. Kuinka kestäviä sähköiset venemoottorit ovat?

Litiumioniakku sähköiseen perämoottoriin tulee vaihtaa 10-15 vuoden välein. Litiumioniakut kestävät usein pidempään kuin muut akkutyypit. Esimerkiksi AGM-akut sähköisiin perämoottoreihin kestävät 4-6 vuotta.

2. Tarvitsevatko sähkökäynnistyksellä varustetut perämoottorit akkuja?

Sähkökäynnistin on ainoa laite, joka käyttää akkua. Tämä on mitä? Lisäksi perämoottorimoottorisi on oltava eristetyillä päillä akkukaapelissa toimiakseen ilman akun liittämistä. Kelalle ja diodille aiheutuu vahinkoa, jos + ja - kaapelit tulevat kosketuksiin.

3. Kuinka turvallisia sähköveneet ovat?

Veneessä sähköisku voi olla erittäin vaarallinen, etenkin jos vene on merellä. Monet ihmiset eivät tiedä, että merenkulun kytkimet, paneelit ja pistorasiat voivat myös altistaa heidät sähköiskulle, vaikka suurin osa ihmisistä tietää varoa johtimia sähköiskun suhteen.

4. Kuinka paljon virtaa vene kuluttaa?

Tavallinen 45-jalkainen risteilyvene kuluttaa 150 ampeerituntia päivässä merellä ollessaan. Hyvä akkupankkisuunnittelu mahdollistaa kapasiteetin 540 ampeerituntiin, kolme kertaa päivittäisen keskimääräisen kulutuksen, lisäksi 20% tekijän huomioon ottamiseksi akun ikääntymisen osalta.

Päätelmät

Sisä- ja ulkomoottorit, jotka toimivat bensiinillä tai dieselillä, korvataan yhä enemmän ympäristöystävällisillä ja innovatiivisilla vaihtoehdoilla: sähköisillä venemoottoreilla. Ne tuottavat vähemmän melua, eivät tuota päästöjä, ovat täysin puhtaita ja vaativat lähes huoltoa. Joten tämän kirjoituksen lukemisen jälkeen saat tietää, meneekö vene sähköiseksi?

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

62 Metre CRN 137 Superyacht Launched
We Now Offer 360 Photos
Otam 80HT
CL Yachts has launched a new yacht CLX96 29.5m 
Are Marinas Ready For Electric Boats?
Sea Ray for Sale – A Comprehensive Guide
How Does Alcohol Use Affect Boat Operators and Passengers?
Why Charter a Yacht
Why Bananas Are Bad Luck for a Boat?
Nada Boats

From Our Boat Database

Agilis 355
Apreamare 38 Open
Regal LS4
Austin Parker 85 Ibiza
AB Inflatables Mares 10 VSX
Alukin CW 850
Atlantis 44
Arcona 345
Sanlorenzo LoveBug
Axopar 28T - Top
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share