Hva er den største årsaken til dødsfall med små båter?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Hvis du har jobbet i marinesektoren en stund, vet du uten tvil allerede at under epidemien økte interessen for båteierskap.

Tilfeldigvis kom det med denne økningen en nedslående konsekvens: antallet dødsfall som skjedde på båter, økte med mer enn 25% sammenlignet med 2019.

Åtti prosent av disse hendelsene som skjedde i 2020, var knyttet til små fritidsbåter (21 fot eller mindre i lengde). Dette reiser selvfølgelig spørsmålet: "Hva er den viktigste faktoren som bidrar til dødsfall med små båter?"

Det burde ikke være overraskende at drukning er roten til problemet, med overbordfall, kollisjoner eller kullseiling som de mest vanlige bidragende faktorene.

Her er en oversikt over de fem vanligste faktorene som fører til dødsfall:

Årsak til Båtdødsfall:

Her er noen årsaker til båtdødsfall. La oss se nærmere på det.

 1. Operatørfeil:

  Operatørfeil er en av de ledende bidragsyterne til dødsfall som skjer på båter. Manglende erfaring eller uansvarlighet hos båtoperatører, som enten må følge de riktige sikkerhetstiltakene eller farlig kjører sine fartøy, er roten til mange båtulykker.

  For eksempel kan operatører som kjører i for høy hastighet, gjør skarpe svinger eller ignorerer omgivelsene, være potensielle årsaker til alvorlige ulykker.

  I tillegg kan operatører som er distraheret på vannet av telefoner, musikk eller andre passasjerer, true sikkerheten til de rundt dem.

  Båteiere må delta på en kurs i båtsikkerhet for å skaffe seg den nødvendige kunnskapen for å betjene fartøyet riktig og redusere risikoen for ulykker.

 2. Alkohol og Narkotikabruk:

  Det er ulovlig å betjene en båt mens man er påvirket av narkotika eller alkohol, da det kan påvirke en operatørs dømmekraft, koordinasjon og reaksjonstid. Ifølge US Coast Guard er alkohol den mest betydningsfulle kjente faktoren i dødelige båtulykker. Alkohol var en faktor i 23% av båtdødsfallene i 2019. Båteiere bør aldri betjene et fartøy under påvirkning av alkohol eller narkotika for å unngå uhell forårsaket av disse stoffene. I stedet bør de utpeke en edru operatør eller ordne annen transport. Båteiere bør også være oppmerksomme på virkningene av medisiner, da noen reseptbelagte legemidler kan påvirke en båtoperatørs evne til å betjene fartøyet trygt.

 3. Kollisjon med et annet fartøy eller objekt:

  Alvorlige ulykker og dødsfall kan følge av kollisjoner med andre båter, faste objekter som steiner eller brygger, eller flytende vrakrester. Kollisjon med et annet fartøy forårsaket 24 prosent av dødelige båtulykker i 2019. Båteiere bør alltid være oppmerksomme på omgivelsene og holde god avstand fra andre båter eller objekter i vannet for å redusere risikoen for å bli involvert i en ulykke forårsaket av en kollisjon. De bør også være kjent med navigasjonsregler og unngå å gjøre brå vendinger eller bevegelser.

 4. Kullseiling:

  Kullseilinger på fritids- og seilbåter sto for 9% av dødsfallene. Passasjerer på en kullseilt båt kan ikke bare bli kastet over bord, men de kan også pådra seg traumatiske skader som følge av katastrofen. Hvorfor er små båter utsatt for kullseiling? Dette skyldes at skip av denne størrelsen har mindre vektkapasitet etter design, noe som gjør dem mer utsatt for kullseiling. Dette gjør det enkelt å overvelde dem, noe som resulterer i at en båt kullseiler. Som du kan se, har drukning blitt. Det fortsetter å være en betydelig dødsårsak i små båter på grunn av en kombinasjon av langvarige utfordringer som er vanlige blant fritidsbåteiere. Det er et tydelig problem med overholdelse og forståelse av grunnleggende sikkerhetskrav. Dessverre har mindre fartøy en innebygd ulempe, noe som gjør dem mer sårbare for ugunstige situasjoner mens de er på åpent vann.

 5. Drukning:

  Mange båtdødsfall skyldes drukning, ofte fordi offeret ikke brukte redningsvest. Druknet eller kunne ikke svømme til sikkerhet. Ifølge US Coast Guard stod drukning for 79% av båtdødsfallene i 2019. Båteiere bør alltid ha på seg redningsvest for å unngå drukningsulykker. De bør også være oppmerksomme på vanntemperaturen og forholdene og unngå å bade i områder med for kaldt vann eller sterke strømmer. Båteiere bør også sørge for at de har nødvendig sikkerhetsutstyr, som en flytende redningsbøye, i tilfelle nødsituasjoner.

Måter å Forhindre Dødsfall i Forbindelse med Små Båter:

Takk og lov, det er en måte å adressere dette problemet direkte på, og det er gjennom forebygging. Du gir allerede deg selv og passasjerene dine en betydelig fordel som bør beskytte dem og sette alles sinn i ro ved å være oppmerksom på prosedyrene du bør følge for å redusere sannsynligheten for dødsfall. Ved å gjøre det gir du deg selv og passasjerene en enorm fordel.

Ha et tilstrekkelig antall redningsvester om bord, og minn alle om at de alltid må ha dem på seg mens de er om bord. Hvis du er voksen, kan du føle deg flau over å vite at bare 12% av voksne bruker redningsvest, mens 65% av barn gjør det. Dette står i kontrast til at 65% av barn bruker redningsvest.

Du bør alltid studere, spesielt hvis du ikke er kjent med hva du skal gjøre i forskjellige nødsituasjoner. Sørg for at du virkelig setter det du lærer i praksis når du fullfører opplæringen.

Spørsmålet "Hva bør du gjøre når en båt blir fylt med vann langt fra land?" er en som enhver person som opererer en båt bør kjenne svaret på.

Du bør være klar over at du må forbli sammen med båten til enhver tid og sende ut en nødsignal når muligheten byr seg. Som et resultat bør du være klar over hvilke signaler du skal bruke og hvordan du skal bruke riktige instrumenter for oppgaven.

På den annen side bør du være klar over hvordan du kan hjelpe andre mennesker som trenger hjelp. Husk at hovedansvaret for en båtfører som støtter en annen båt i nød, først og fremst er å sikre sikkerheten til alle som allerede er om bord i deres fartøy.

Gjør ditt beste for å holde deg inne når det er dårlig vær. Sett livet ditt i fare bare hvis du er hundre prosent sikker på at båten din kan håndtere høyere bølger enn vanlig og hardere vind.

Ofte stilte spørsmål

Q1: Hva er de vanligste årsakene til dødsfall med småbåter?

Drukning, kullseiling, kollisjoner og hendelser knyttet til alkohol er de ledende årsakene til dødsfall med småbåter.

Q2: Hvor vanlige er båtulykker med småbåter?

A: Dødsfall med småbåter er ganske vanlige, spesielt under fritidsbåtaktiviteter. For å begrense risikoen, er det viktig å følge sikkerhetsanbefalingene.

Q3: Hva er den vanligste dødsårsaken ved ulykker med småbåter?

A: Den vanligste dødsårsaken ved ulykker med småbåter er drukning. Når ulykker inntreffer, bruker mange ofre ikke redningsvester.

Q4. Er det spesifikke sikkerhetstiltak for å forhindre kullseiling?

A: Ja, god vektfordeling, unngå overbelastning av båten og være oppmerksom på endringer i værforholdene kan bidra til å unngå kullseiling ulykker.

Avslutning:

Oppsummert er det flere viktige faktorer som bidrar til dødsfall ved båtliv. Disse faktorene inkluderer operatørfeil, bruk av alkohol eller narkotika, overdreven hastighet, kullseiling eller vannfylling, kollisjon med et annet fartøy eller objekt, drukning og dårlige værforhold.

Båteiere bør melde seg på en båtsikkerhetskurs, betjene fartøyet riktig, unngå distraksjoner, aldri betjene en båt under påvirkning av alkohol eller narkotika, alltid ha på seg en redningsvest, opprettholde en trygg hastighet, riktig laste og fordele vekten på båten, være oppmerksomme på omgivelsene, og sjekke værmeldingen før de drar ut på vannet. Disse trinnene kan bidra til å forebygge ulykker og dødsfall på vannet.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

Why Charter a Yacht
Why Are Boats So Expensive?
Van Geest Design Presents 130 Metre Concept Project Aura
Who is responsible for avoiding a collision between two boats?
Who Invented Boats?
8 Important Steps When Selling a Yacht
What is The Cause Of Most Fatal Boating Accidents
Are Electric Boats Safe?
Which Boats are The Most Reliable?
Carver C34 Coupe

From Our Boat Database

Admiral Momentum 45
Sanlorenzo SL94
Alloy Yachts SeaQuell
Aquador 25 DC
Amels Energy
Sanlorenzo Sosa
Prestige Yachts X 70
Alumacraft MV2072 AW TL
Astondoa Martello
Sanlorenzo Quarantena
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share