Hvordan binde en båt til en brygge

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Båtfolk med en viss erfaring vet hvor viktig det er å lære hvordan binde en båt til en brygge på en trygg og effektiv måte. Teknikker og prosedyrer for knytting av knuter som gjøres riktig, vil både beskytte skipet ditt og spare deg tid.

I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du riktig binder en båt til en brygge og detaljerer de ulike forholdene du kan finne deg selv i mens du knytter opp båten din.

For å holde deg selv og de andre personene om bord trygge, vil vi også gi deg en liste over utstyr du trenger og noen anbefalinger for beste praksis.

Hvorfor det er viktig å binde en båt riktig:

Foruten den mest fremtredende grunnen til å binde opp båten din, som er å forhindre at den driver bort på egen hånd, er det en annen grunn til å sørge for at den er tilstrekkelig sikret.

Alle kan lage en knute og krysse fingrene for at den holder båten på plass. Men å sørge for at båten din er forsvarlig festet, vil også holde den trygg. Hvis du ikke sikrer båten din riktig, setter du deg selv i en mye farligere situasjon, noe som øker risikoen for at den blir skadet. Det er mer sannsynlig at båten din kan bevege seg og skifte posisjon som respons på vannets bevegelse, noe som kan føre til at den kolliderer med bryggen eller til og med andre fartøy.

Dette kan føre til bulker, riper og ytterligere skader på båten din eller en annen persons båt. Dette kan føre til betydelige utgifter.

Forberedelser for å binde en båt til en brygge

Tenker på følgende mens du forbereder yachten klar til å legge til kai:

1. Forberede riktige verktøy og utstyr:

Før du forsøker å legge til båten din, bør du alltid sørge for at du har nødvendig utstyr og tilbehør.

 1. Kai tau krever bruk av seks ulike typer verktøy. De inkluderer fortauene, hekketauene, brysttauet, fendere og kløtsjer.
 2. Når en båt er festet til en kai med fortau, beskyttes båtens forside mot skader.
 3. Hekketauene brukes derimot for å feste båtens hekk til bryggen.
 4. Ved kraftig vind vil båten forbli trygt fortøyd til kaien takket være brysttauet.
 5. Bruk av fendere, lignende puter eller støtdempere, mellom båten og fortøyningen forhindrer skader på båtens skrog.
 6. Kløtsjer er festepunkter for tau som er synlige på båter.

2. Identifisere riktig sted å legge til kai:

Å velge riktig sted å legge til båten din er et annet viktig skritt i å lære hvordan du ordentlig fortøyer en båt ved en brygge. Du må tenke på følgende ting:

Vannets dybde fordi det må være tilstrekkelig klarering under båten for å forhindre grunnstøting. Båtens dybde skal ikke være større enn vanndybden.

Strøm- og vindforhold er nødvendig å vurdere når du legger til båten, siden det forhindrer at fartøyet blåses bort fra fortøyningen.

Objekter som steiner og tømmerstokker i vannet kan sette båten i fare.

3. Justere båten for å legge til kai:

Å gjøre nødvendige justeringer på båten før legging til kai sikrer at prosessen går jevnt og uten hendelser. Vurder følgende råd i denne forbindelse:

 1. Bring båten til en hastighet egnet for å nærme deg kaien så raskt som mulig.
 2. Sjekk at fendere eller tau som henger løst er sikret. Legg bort gjenstander som kan rulle av dekket eller falle i vannet.
 3. Plasser fendere på riktig sted slik at de vil komme i kontakt med kaien, og fest dem deretter med fendertaue. Sjekk at de kan tilpasses endringer i vannstanden eller kaihøyden.
 4. Juster gasspådraget og styringen for å opprettholde en posisjon der båten er parallell med kaien.

4. Plassere båten i kaien:

En annen viktig fase er å legge båten til kaien på riktig sted. Her er noen tips å huske:

 1. Plasser båten slik at den er vinkelrett på kaien. Prosessen med å knytte båten blir mindre komplisert som et resultat, og det er mindre sjanse for at båten flytter seg bort fra kaien.
 2. Bruk vinden til å veilede båten trygt inn i fortøyningen.
 3. Du kan justere båtens posisjon med enten baugpropellen eller motoren. Dette vil gjøre det mulig å gjøre mindre justeringer samtidig som båten forblir festet til kaien.
 4. Båten bør ankeres bare en kort avstand fra kaien. Sørg for at fartøyet er sikkert festet med brysttauet, fortauet og hekketauet.

Slik Binder du en Båt til en Brygge: Trinn-for-Trinn Guide

Hvis du er entreprenør, produsent eller annen virksomhet som bruker båter til transport eller andre formål, er det viktig å legge til båten for din sikkerhet, trygghet og bekvemmelighet. Vi vil gi deg trinn-for-trinn instruksjoner for å legge til en yacht.

1. Sakte og parallelt nærme deg bryggen:

Når du nærmer deg bryggen, bør du eller den som styrer båten senke farten til en trygg hastighet slik at du enkelt kan manøvrere og opprettholde kontroll. Å komme parallelt gjør det enkelt å binde båten.

Juster båtens posisjon med motoren og styringen etter behov. Hold farten lav og bevegelsene organisert for å forhindre kollisjon med bryggen eller andre fartøy.

2. Fordel Besetningsmedlemmer:

Tildel besetningsmedlemmer for å sikre at knytteprosedyren går jevnt. Du kan bli på båten mens et annet besetningsmedlem blir på bryggen.

Imidlertid vil besetningsmedlemmene samarbeide for å fullføre arbeidet raskt og smidig. Tildel roller til alle som er involvert i knytteprosedyren. Dette hjelper til med å redusere forvirring og feil.

3. Koble Bryggetauet til Båtens Sentrale Kløtsj:

Å binde bryggetau til den sentrale kløtsjen sikrer og stabiliserer båten. Den sentrale kløtsjen er plassert midt på skipet. Den hjelper til med å fordele spenningen jevnt og hindrer at båten avviker for langt fra kursen.

I tillegg gir den også operatøren ekstra kontroll over fartøyets posisjon. Dette skyldes operatørens evne til å gjøre mindre justeringer i båtens plassering uten å måtte binde de andre tauene på nytt.

4. Overlever Bryggetauet til Besetningsmedlemmet på Bryggen:

Å binde bryggetau til den sentrale kløtsjen sikrer og stabiliserer båten. Den sentrale kløtsjen er plassert midt på båten. Den hjelper til med å fordele spenningen jevnt og hindrer at båten avviker for langt fra kursen.

I tillegg gir den også operatøren ekstra kontroll over fartøyets posisjon. Dette skyldes operatørens evne til å gjøre mindre justeringer i båtens plassering uten å måtte binde de andre tauene på nytt.

Ofte Stilte Spørsmål

Q: Hva er det første trinnet i å legge til båt?

A: Det første trinnet er å nærme deg bryggen forsiktig og forsiktig, og sørge for at du har klar sikt og nok plass til å manøvrere.

Q: Hvilken knute skal jeg bruke for å binde båten til bryggen?

Cleat hitch er den mest brukte knuten for å binde båten til bryggen. Den er trygg og enkel å bruke.

Q: Hva er riktig måte å knytte en cleat hitch på?

A: For å knytte en cleat hitch, vikle tauet rundt kløtsjen, kryss det over seg selv og stikk det under åttetallet. Trekk det stramt.

Konklusjon:

Når du først har fått taket på det, er det å binde en båt til en brygge en prosess som kan beskrives som veldig enkel. Så lenge du har nødvendig utstyr og er kjent med trinnene for å binde en kløtshitch riktig, bør prosessen være enkel og komme naturlig når du får taket på det.

I tillegg bør du alltid bruke en fleksibel nylonline som er spesielt laget for bruk i marine miljøer. En viss mengde slakk på tauene dine er nødvendig for å redusere eventuelle skader, og du trenger båtfendere eller støtdempere for å forhindre riper og bulker som kan skade fartøyet ditt.

Begge disse tingene er nødvendige. Til slutt, før du forlater båten din ved bryggen over lengre tid, må du kontrollere at den er riktig bundet med riktig antall liner og knuter.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

62 Metre CRN 137 Superyacht Launched
Sanlorenzo SL102 Asymmetric
Why Bananas Are Bad Luck for a Boat?
Why Are Boats So Expensive?
Discover Best Anchorages
Underneath its wooden skin, this classic 70-foot 'Gentleman's Yacht' is all high-tech.
This 64-foot hydrogen-powered catamaran uses renewable energy to provide an unlimited range of travel.
Which is the Major Cause of Fatalities Involving Small Boats?
Feadship Reveals it's 87 Metre Superyacht Lonian
Are Yamaha Boats Good?

From Our Boat Database

Alukin WA 950
Sanlorenzo Liliya
Sanlorenzo Bona Dea
AES Yachts Days
3D Tender Twin V-Shape 290
Jeanneau Sun Odyssey 380
Alumacraft MV1860 AW CC
Admiral Alila
Atlantic Open 750
Malibu LSV 23
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share