Hvor bygges båtene?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Design og konstruksjon av båter og deres komponenter kalles "båtbygging". Dette inkluderer, som et minimum, en skrog, sammen med nødvendig fremdrift, mekanisk, navigasjon, sikkerhet og andre systemer som en båt trenger.

Båter finnes i en stor variasjon av design, størrelser og byggemetoder på grunn av de mange formålene de er designet for, tilgjengelige materialer eller de kulturelle tradisjonene i deres respektive regioner. Kano-lignende båter har vært i bruk siden forhistorisk tid, og mange kanodesign brukes fortsatt i dag for transport, fiske og andre fritidsaktiviteter over hele verden. Fiskebåter kommer i mange forskjellige design, delvis på grunn av behovet for å tilpasse seg varierte lokale forhold. Seilbåter, pontongbåter og skibåter er eksempler på fritidsbåter. Husbåter er allsidige nok til å fungere som ferieboliger og permanente boliger. Små båter kan fungere som et transportmiddel til og fra større skip eller frakte last (letttering). Redningsbåter brukes til å redde mennesker og holde dem trygge. En båts fremdrift kan komme fra ulike kilder, inkludert menneskelig kraft (som i robåter), vindkraft (som i seilbåter) eller motorkraft (for eksempel propell-drevne motorbåter drevet av bensin eller dieselmotorer).

Verft - Stedet for Skips- og Båtbygging

Skips kan bygges og vedlikeholdes ved et skipsverft, noen ganger referert til som et dokk. Yachter, skip brukt av militæret, cruisebåter og andre last- eller passasjerskip kan falle inn under denne kategorien. Dokker er ofte knyttet til aktiviteter knyttet til vedlikehold og base, i motsetning til skipsverft, som er ofte knyttet mer til bygging av nye fartøy fra bunnen av. Det er vanlig praksis å bruke begrepene om hverandre, delvis fordi utviklingen av dokker og skipsverft har ført til at funksjonene til begge enheter ofte endres eller fusjonerer.

Noen av landene som har betydelige skipsbyggingsindustrier inkluderer Australia, Brasil, Kina, Kroatia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, India, Irland, Italia, Japan, Nederland, Norge, Filippinene, Polen, Romania, Russland, Singapore, Sør-Korea, Sverige, Taiwan, Tyrkia, Ukraina, Storbritannia, USA og Vietnam. Sammenlignet med Asia, der land vanligvis har færre store virksomheter, er skipsbyggeindustrien i Europa mye mer fragmentert. Mange marinefartøyer er bygget eller vedlikeholdt av skipsverft eid eller drevet av nasjonalregjeringen eller marinen.

Skipsverft er vanligvis bygget nær vann, som havet eller tidevannselver, for enkel tilgang til skipene de betjener. For eksempel kan skipsverft finnes langs mange elver i Storbritannia.

En Innsikt i Én Stor Bygger

Ifølge selskapets nettside er Sea Ray den "største produsenten" av fritidsbåter globalt. Sea Ray var en tidlig pioner innen produksjon av båter laget av glassfiberarmert plast (FRP), etablert i 1959 av Cornelius Ray. Brunswick Corporation kjøpte Sea Ray i 1986. I 2016 rapporterte selskapet en omsetning på 3,8 milliarder dollar, der 1,14 milliarder dollar kom fra båtgruppen, som inkluderer Bayliner, Meridian, Boston Whaler og produsenter av aluminiums- og pontongbåter.

Sea Ray har to anlegg, ett som produserer mindre båter nær Tellico Lake, Tennessee, og et annet som produserer større båter i Palm Coast, Florida. Sammen produserer de 40 ulike modeller som spenner fra 19 til 65 fot. I tillegg eier Brunswick motormanufacturer Mercury Marine, som står for omtrent halvparten av selskapets inntekter og gir teknisk assistanse til Sea Ray-designgruppen.

Båters Historie - Når ble de første båtene oppfunnet?

Båters historie går forut for historien til enhver sivilisasjon og er det tidligste tegnet på bruk av skriftspråk. Ikke moderne mennesker konstruerte de første båtene; deres forfedre, Homo Erectus, gjorde det for omtrent 800 000 år siden. Dette er sannsynligvis hvordan moderne mennesker spredte seg fra Afrika til resten av verden. Ifølge funn fra arkeologiske utgravninger er verdens eldste båt datert til mellom 8200 og 7600 f.Kr. Nederlandene er ansvarlig for å oppdage denne kanoen, som de kaller Pesse-kanoen. Den var en uthulet båt, noe som betydde at den var tre fot lang og var konstruert av barken fra et Pinus Sylvestris-tre som var blitt uthulet.

Imidlertid tror mange forskere at båter også ble mye brukt i den perioden. Dette kan deduseres fra det faktum at den første avbildningen av et skip ble laget på en fjellskulptur i Aserbajdsjan rundt 10 000 år før vanlig tidsregning! Det viste en rederoddsbåt med omtrent 20 menn om bord. En annen type vannfartøy fra oldtiden er kjent som Uru, og det var en speedbåt som oppmuntret til gammel sjøfart. Den ble konstruert, bygget og satt i drift utenfor kysten av India. Beypore, en landsby i den sørlige delen av Kerala, har produsert bevis som tyder på at den ble brukt. De gamle arabere og grekerne brukte disse båtene til sjøhandel. I de tidlige århundrene kunne disse båtene transportere omtrent 400 tonn varer.

Båter har gjennomgått gradvis, men jevn utvikling gjennom historien, der hver ny iterasjon har blitt formet av tidens krav og teknologiske fremskritt. For eksempel var gamle båter relativt enkle å bygge og hadde svært enkle design.

De ble kalt flåter, og materialene som ble brukt for å bygge dem, inkluderte trestammebark, siv og tømmerstokker. Papyrus-siv ble brukt til å bygge disse pålitelige flåtene i oldtidens Egypt, og flåtene var kjent for sin styrke. Det er bevis i form av hulemalerier og relieffskulpturer som antyder at de eldste typer flåter også ble brukt i andre deler av verden, inkludert Kuwait, Peru, Bolivia, Påskeøya og Skandinavia.

Hvor Bygges Cruisebåter?

Har du noen gang lurt på, "Hvor bygges cruisebåter?" Skipverft er stedet der cruisebåter blir konstruert. Disse industrielle anleggene, som ikke overraskende er plassert i havnebyer langs elver eller i nærheten av havet, er utgangspunktet for livene til verdens enorme skip og deres mindre slektninger.

Skipsbygging er konstruksjonen av skip og andre flytende fartøyer.

Skipsverft er typiske steder for disse operasjonene, da de er designet for å imøtekomme dem. Den industrielle revolusjon gjorde det mulig å bruke nye materialer og design, noe som førte til en betydelig endring i skipsbygging. Prosessen med å bygge nye skip og reparere eksisterende, enten for sivil eller militær bruk, kalles "skipsteknikk." En tilsvarende praksis kalles "båtbygging," og det refererer til bygging av båter.

Konstruksjon, Materialer og Metoder

Tre

Tre har alltid vært det foretrukne materialet for båtbygging, både for skroget og spirene. Det er rikelig tilgjengelig og enkelt å bearbeide. Det er et vanlig valg for konstruksjon av joller og seilbåter, som er fartøyer som er mindre enn seks meter (20 fot) i lengde. Slitasjemotstanden påvirkes av treets hardhet og tetthet, og det kan forringes hvis ferskvann eller marine organismer får trenge inn i treet. Tettheten påvirker treets slitestyrke.

Kryssfinér

Kryssfinér er et svært populært materiale for selvbyggere, men bare kryssfinér av maritim kvalitet, konstruert med vannbestandige lim og til og med laminater, må brukes. Rimelig byggkryssfinér har ofte hull i de indre lagene, noe som gjør det uegnet for båtbygging fordi tomrommene absorberer fuktighet, akselererer råtningsprosessen og svekker kryssfinéren fysisk.

Metallene jern og stål

Enten i arkform eller platetype når man bygger helmetallskrog eller isolerer strukturelle komponenter. Det er sterkt, men tungt (selv om tykkelsen på skroget kan være mindre). Generelt veier det rundt 30 prosent mer enn aluminium, og det er også noe tyngre enn polyester. Med mindre det beskyttes mot vann, vil materialet korrodere (vanligvis gjort med maling). Moderne stålelementer monteres med sveisede eller boltede forbindelser.

Glassfiber

På grunn av evnen til å gjenbruke en kvinnelig form som grunnlag for båtens form, brukes ofte glassfiber (også kjent som glassfiberarmert plast eller GRP) for å produsere båter i stedet for andre materialer. Den resulterende strukturen er sterk når den utsettes for spenning. Likevel er det ofte nødvendig å enten legge på flere tunge lag av harpiksmettet glassfiber eller forsterke den med tre eller skum for å oppnå nødvendig stivhet. GRP-skrog er vanligvis ikke brannsikre og gir ikke mye beskyttelse mot korrosjon.

Ofte Stilte Spørsmål

1. Hvor er flertallet av skip bygget?

Mer enn nitti prosent av all skipsbygging skjer bare i tre land: Kina, Sør-Korea og Japan.

2. Hvor blir skip og båter laget?

Skipsbygging refererer til prosessen med å konstruere skip og andre typer båter. Skipsverft er typiske steder for disse operasjonene, da de er designet for å imøtekomme dem.

3. Bygges det skip i USA?

I dag er de eneste passasjerskipene som bygges i USA, flagget med det amerikanske flagget.

4. Hvilket land lager de beste skipene?

Japan opprettholder sin posisjon som nasjonen med den mest verdifulle flåten, til tross for at den hadde 9 milliarder USD trukket fra sin totale verdi for 2019, som er litt over 108 milliarder USD. Denne nedgangen kan tilskrives i stor grad verdifallet i tørrbulksektoren, som hadde et middelmådig 2019 og en enda verre start på 2020 enn det foregående året.

5. Hvilket land bygger cruisebåter?

Italia, Tyskland og Sør-Korea er landene som er ansvarlige for å produsere det høyeste antallet cruisebåter. Skipsverft er stedene der cruisebåter blir bygget. De fleste skipsverft er lokalisert langs elver eller kyster som påvirkes av tidevann. Det er også andre skipsverft plassert forskjellige steder i verden, men disse er de mest kjente.

Konklusjon

Prosessen med å bygge nye skip og reparere eksisterende, enten for sivil eller militær bruk, kalles "skipsteknikk." En tilsvarende praksis kalles "båtbygging," og det refererer til bygging av båter.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

This 64-foot hydrogen-powered catamaran uses renewable energy to provide an unlimited range of travel.
Otam 80HT
The Mast on this 260-foot Ice-Class Explorer Yacht Concept Rotates and Lowers on Demand
Marco Casali Unveils 57m Superyacht Concept VisionE
What to look for in a boat before buying it? – Checklist for boats for sale!
How to Drive a Pontoon Boat?
Second F100 by Amer Yachts
What is a Draft on a Boat
Sea Ray L 650
Are Yamaha Boats Good?

From Our Boat Database

Sanlorenzo Casa
Aegean Yacht The Langley
Aeolos P30
Art of Kinetik Hedonist Convertible
Armen 500
AB Inflatables ABJET 290
Sanlorenzo SL118
Adria Sail Scuderia 65
Alumacraft MV 1756 AW SSLW
Abeking & Rasmussen Grace
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share