Hur man förebygger båtkorrosion

schedule
WRITTEN
3 Nov 2023

Den stora majoriteten av båtägare är medvetna om att korrosion är en möjlig fråga som kan uppstå på deras fartyg. Om du regelbundet håller din båt i vattnet har du förmodligen redan bytt ut dina anoder eftersom korrosion har förstört dem. Du bör dock vara medveten om att rost är ett problem som gäller hela båten. Metallen i masten och riggen, liksom trådarna, ventiler och styrningssystemen, kan gradvis försvagas och förstöras av det. Det är inte bara kapabelt att förstöra din styrsystem utan också att starta en brand eller få masten att kollapsa, vilket innebär att din båtsäsong kan avslutas. De följande sex områdena på din yacht är alla känsliga för korrosion men kan skyddas från det med rätt underhåll och inspektionsplan. Ta dig tid att kolla runt i de skuggiga områdena på din båt för att se till att det inte gömmer sig några obehagliga överraskningar där.

Enkel korrosion

När en bit metall tas upp från vattnet är det första tecknet på denna typ av korrosion bildandet av rost på dess yta. Att hålla din båts motor ren är den mest effektiva försvar du har mot rosten som kan uppstå på dess yta. Först rengör båtmotorns utsida med en kvalitetsrengöringsmedel och applicera sedan en silikonspray på motorn för att skydda metallytorna. Efter varje båttur bör båtmotorn spolas, rengöras och sprayas med silikon. Om du förbereder din båt för långtidsförvaring bör du gå ett steg längre och bevara motorens interna ytor genom att använda dimoljor för förgasarbåtar eller EFI-dimolja, beroende på vilken typ av båt du har.

Galvanisk korrosion

När två metaller kommer i direkt elektrisk kontakt med varandra finns en risk att antingen metall kommer att rosta eller korrodera. Denna speciella form av korrosion kallas galvanisk korrosion. Denna typ av elektrisk kontakt kan äga rum när metallerna är i direkt fysisk kontakt med varandra, men den kan också äga rum när metallerna är nära varandra medan de är nedsänkta i vatten. Galvanisk korrosion kan ses i handling när till exempel en hus gjord av rostfritt stål som fungerar som en katod korroderar en bronspropeller som fungerar som en anod.

Korrosion av främmande ström på båt

Denna typ av korrosion äger rum när det finns ett elektriskt problem, antingen på båten eller på bryggan. DC elektrisk ström söker jord, och ett sätt den kan uppnå detta är genom att resa genom bindningssystemet eller ett genom-skrov-fäste i sökandet efter vatten. En galvanisk isolator, som förhindrar att lågspännings-DC kommer på din båt och som är ansluten i linje med brygganslutningen, är ett utmärkt sätt att förhindra denna typ av korrosion. Att upprätthålla strikta vattentäta elektriska anslutningar är dock också ett utmärkt sätt att förhindra det.

Så förebygger du korrosion

Eftersom kontakt med vatten är oundviklig kommer korrosion förr eller senare att inträffa. Detta gäller särskilt om du tillbringar mycket tid i saltvattenmiljöer. Var försiktig med torr korrosion, som kan utvecklas på delar av ett föremål som inte har regelbunden kontakt med vatten. Användning av en offeranod, som är en liten flisa konstruerad av en mycket aktiv metall, kan vara mycket fördelaktig. Den kommer att sättas in i båtmotorn och hjälpa till att förhindra korrosion av metaller med en lägre korrosionshastighet. Att applicera skyddsmålning, ytbehandlingar eller andra behandlingar kan vara en annan effektiv metod för att förhindra rost. Det är en utmärkt idé för platser på din båt som kräver mer uppmärksamhet eller är svårare att hålla rena.

Förebyggande underhåll

Det är viktigt att upprätthålla goda korrosionsförebyggande rutiner om du vill att ditt fartyg ska behålla sin nuvarande funktionalitet och prestanda väl in i framtiden. Att veta vilka signaler man ska leta efter och hur man ska reagera på dessa tecken är en nyckelfas i processen. För att komma igång bör du fokusera din uppmärksamhet på färgytan, eftersom detta vanligtvis är det första området där rostens tecken uppträder. Om du märker några bubblor eller blåsor måste du vidta åtgärder för att stoppa eventuell ytterligare skada. Gör det till en vana att rengöra ditt fartyg efter varje gång du går ut på vattnet, samt att inspektera det regelbundet och ta bort eventuell korrosion du hittar.

Varför är förebyggande av korrosion viktigt?

För dem som precis börjar i båtvärlden är frågan om varför det är så viktigt att förhindra utombordskorrosion troligtvis en fråga som har korsat ditt sinne. Korrosion orsakad av exponering för saltvatten kommer med tiden att nöta bort metalliska element, vilket skadar prestanda på din utombordsmotor. Du kommer att vara lättad över att veta att det finns flera varningssignaler som du kan vara uppmärksam på för att säkerställa att du inte kommer att uppleva detta. Först och främst bör du vara uppmärksam på färgens yta. I många fall är det här som de första tecknen på korrosion kommer att visa sig. Om du upptäcker bubblor eller blåsor på ytan bör du vidta vissa åtgärder för att undvika ytterligare skador. Med det sagt är en viss mängd korrosion oundviklig på grund av den grundläggande användningen av en utombordsmotor i en marinemiljö. Detta gäller särskilt om du ofta använder din båt i miljöer som innehåller saltvatten. En offeranod, en liten flisa konstruerad av högt aktiverad metall, kan vara till stor hjälp i många situationer. Den sätts in i din utombordsmotor för att hjälpa till att förhindra korrosion av metaller med lägre korrosionshastighet.

Sätt att skydda din båt mot korrosion i saltvatten

Att segla över de kristallklara haven är en av de få saker i livet som kan jämföras med känslan av att andas in den salta luften, uppleva oceanens vidsträckthet, delta i vattensporter, resa till kuststäder och naturligtvis hoppa ner i havets svalkande vatten. När du äger en båt har du inte bara omedelbar tillgång till de stora vattnen, utan får också en spännande upplevelse nästan varje gång du ger dig ut på vattnet. Korrosion orsakad av saltvatten är oundviklig; det är det enda nackdelen med att ha ett fartyg som verkar i saltvatten och något som alla båtägare måste ta hänsyn till när de tar hand om sitt fartyg. Även om du inte kan vinna en strid mot moder natur kan du begränsa saltvattnets korrosiva effekter och skydda din båt från korrosion genom att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.

1. Spola din motor

Att spola din motor med färskvatten är en av de enklaste men mest förbisedda åtgärderna du kan vidta för att skydda den från de skadliga effekterna av saltvatten. Du bör utföra detta förfarande varje gång din båt kommer in i en ny vattenkropp. Denna åtgärd innebär att saltvatten avlägsnas från motorn och att farliga saltavlagringar som kan bidra till korrosion förebyggs.

2. Applicera smörjmedel på rörliga delar

Applicera tjocka lager smörjmedel på alla exponerade sidor av metalliska delar; även de minsta delarna behöver ett skydd. Denna smörjning kommer inte bara att hjälpa till att hålla saker i rörelse utan också förhindra att din båt rostar och korroderar. Ett marint smörjmedel bör appliceras på rörliga metalliska komponenter som lås, gångjärn, länkar, bogrullar och andra liknande delar. Generellt sett bör ett tjockt lager smörjmedel appliceras på allt som är gjort av metall.

3. Använd saltvänlig färg

Du måste se till att du använder rätt typ av färg för att hålla utseendet på din yacht så fräsch och ny som möjligt. Men om du äger en båt som går i saltvatten kan du inte bara använda vilken gammal färg som helst på skrovet. Att hitta en självpolerande färg som också är motståndskraftig mot salt kommer att kräva lite ansträngning. Denna speciella färg fungerar som en barriär mellan saltvattnet och skrovet och förhindrar att metallen försvagas och korroderar. Det är dock viktigt att komma ihåg att ingen färg är helt okänslig för saltvatten.

4. Inspektera ditt fartyg

Gör det till en vana att inspektera ditt fartyg efter varje resa efter att du har tvättat och rengjort det ordentligt. Detta bör göras både inuti och utanför. Finns det några brister att hitta? Finns det rost, korroderade sektioner, färgblåsor eller färg som bubblar? Du kommer att vilja ta hand om dessa problem så snabbt som möjligt, så fokusera på problemområden och låt dem inte bli större än de redan är. För att förhindra att rosten sprider sig i framtiden bör du få dessa områden reparerade av en professionell som är specialiserad på båtreparationer.

Slutsats

När det gäller livslängden och prestandan hos en utombordsmotor är korrosion en av de största utmaningar som kan uppstå. De två vanligaste typerna av korrosion är galvanisk korrosion, som uppstår när olikartade metaller genomgår en elektrokemisk reaktion, och strömkorrosion, som uppstår när en elektrifierad metall är nedsänkt i en jordad vattenkropp som en sjö, flod eller hav. Galvanisk korrosion är den vanligare av de två. Den goda nyheten är att båda typer av korrosion kan förebyggas eller åtminstone sakta ner.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

The Fold-Out, Walk-Around Beach Club on Sunreef's New 140-Foot Sailing Catamaran
Nada Boats
How Fast Can An Electric Boat Go?
Who Is Required to Keep a Proper Lookout While Boating?
Are Electric Boat Motors Any Good?
Van Geest Design Presents 130 Metre Concept Project Aura
The Worlds Largest Sailboat
Feadship Reveals it's 87 Metre Superyacht Lonian
CL Yachts has launched a new yacht CLX96 29.5m 
What's the Best Place to Store a Fire Extinguisher on a Boat?

From Our Boat Database

Sanlorenzo 500Exp
3B Craft 25 EX
Tige Z5
Arcadia Arcadia 145
ARNO Leopard White Pearl
Boesch 510 Saint Tropez
Alubat Ovni 395
Askeladden Commuter 805
AB Yachts My Toy
Amel 60
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share