Hvordan holder de fleste ankre en fritidsbåt på plass?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Flertallet av nybegynnere i båtlivet er nysgjerrige på å finne svaret på spørsmålet: "Hvordan hindrer flertallet av anker en fritidsbåt i å bevege seg?" Det er viktig å holde seg informert om denne situasjonen. Som et resultat vil du kunne sette ferdighetene dine til god bruk når du legger til eller fortøyer båten.

Når det når bunnen, er ankeret ment å grave seg ned i henhold til tradisjon. Mens båten beveger seg gjennom vannet, vil den grave et dypt hull. Flertallet av anker fungerer på denne måten, men noen kan avvike fra dette mønsteret på grunn av nye design og deler som produsenter har laget.

En ankers evne til å holde en båt på plass påvirkes av ulike andre elementer. Les videre i denne artikkelen for å få en bedre forståelse av hva de snakker om!

Typer av anker brukt for fritidsbåter:

Her er en liste over noen typer anker som brukes for fritidsbåter. La oss ta en titt.

1. Fluke-stilanker eller Danforth-anker:

På grunn av hvor vanlig det er brukt, kjenner du kanskje allerede til denne bestemte typen anker. I tillegg er mekanismen enkel. Det er mulig at du har sett de trekantede flukene som er festet til en hengslet stokk.

Imidlertid vil det se ut som om disse skjulte flukene på havbunnen fungerer som et konvensjonelt anker. Fordelen ligger imidlertid i hvordan det kan hentes. Fordi det er så flatt og kompakt, vil det ikke være et problem å få det tilbake.

Det fungerer ganske bra på terreng som kombinerer sand og leireelementer. Dessverre er det også noen ulemper. Små fritidsbåter og som et sekundært anker er vanlige bruksområder for denne typen anker. Denne egenskapen er karakteristisk for båter med en lengde mellom 33 og 38 fot.

SeaSense, Danforth og Danielson er tre gode eksempler på fluke-stilankere. I tillegg har MarineNow, WindRider og Shoreline sine versjoner av ankerkit som inkluderer kjetting og tau.

2. Sopp-anker:

Det som skiller dette ankeret er hvor navnet kommer fra. På grunn av at det skaper sug, er det best egnet for myke bunner. På grunn av sin beskjedne holdbarhet er det egnet for bruk i mindre båter. I tillegg bruker fortøyningsbøyer materialet.

Hvis det er en sjanse for at det kan bli løsnet fra sitt grep, bør du unngå å bruke det når vannet og vinden er urolige. Det er et utvalg av størrelser tilgjengelig for Seachoice sopp-anker. Støpejern brukes i konstruksjonen, og fiskevinyl brukes til dekselet.

3. Plog-stilanker:

Dette ankerets gripeevne kan tilpasses, slik at det kan feste seg til ulike bunner. Derfor liker flertallet av båtfolk det.

Når det når bunnen av vannet, må du trekke det opp igjen for at det skal kunne grave seg ned. På grunn av måten det er formet på, kan dette ankeret enkelt tilbakestilles, selv om båtens plassering varierer på grunn av vind eller strøm.

Dette ankeret er mest sårbart når det blir løsnet fra bunnen av vannet. Dette vil imidlertid ikke alltid være tilfelle. Plog-anker lages av respekterte selskaper som Seachoice, US Stainless, Boating Accessories og Mantus Marine.

Hvordan holder de fleste anker en fritidsbåt på plass:

Det er en begrunnelse for hvorfor vi ofte tilskriver egenskaper som standhaftighet og stabilitet til ankere. Å observere dem i aksjon for første gang forsterker bare deres posisjon som utrolige oppfinnelser, hver på sin unike måte. Ta en titt på hvordan de klarer å holde båtene fra å gynge i stormen! Flott, ikke sant?

Så hva er den vitenskapelige trolldommen som ligger til grunn? Vi kan takke dem for designene deres i mye større grad enn med andre fremskritt. De to flukene på et fluke-stilanker holder en fritidsbåt på plass mens den er fortøyd.

På grunn av sin lette vekt og høye holdkraft, er disse båtankrene, også kjent som Danforth-ankre, et utmerket valg for flertallet av fritidsbåter, inkludert Jon-båter, fiskebåter og pontonger. De kan grave seg inn i myke substrater som leire og sand og forbli der i lengre perioder. I tillegg er det en ganske enkel prosess å stue dem bort.

Hvordan opprettholder Danforth-ankre høy holdkraft

Ankre med en fluke-design, spesielt de som er tilgjengelige i dag, gir en enorm penetrerende kraft i havbunnen. Sand og leire, spesielt sand, er to miljøer der de skinner, i motsetning til gressaktige, leireaktige og steinete bunner, der de kanskje ikke presterer like bra. Imidlertid er de en ekte velsignelse når det kommer til sand og leire, spesielt sand.

Når et fluke-anker er gravd ned i en av disse to bunntypene, gir de riktig mengde vekt og motstand.

Hvilken dybde skal jeg velge å ankre i:

Den vanlige rådgivningen for en overnatting er rundt 10 meter; imidlertid bør denne avstanden ikke tas for alvorlig. Det er også andre faktorer å vurdere; for eksempel avhengig av havbunnens helning, vindens retning, værmeldingen osv., kan du føle deg trygg på dybder fra tre til fem meter.

Du kan velge et ankersted bare ved å se på kartet; imidlertid er det en god idé å konsultere andre skippere som er kjent med området og kan gi råd om hvor du trygt kan ankre.

1. Vekten av ankeret har betydning:

Ankerets vekt er viktig, og jo større ankeret er, desto bedre for en båt som veier mer. Imidlertid er ankerets form det som bestemmer hvor godt det vil passe på bunnen av havet. Noen ankre kan betraktes som "universelle", men du må fortsatt være forsiktig med havbunnen du velger å ankre på, ellers risikerer du at ankeret setter seg fast i gjørme eller sand.

De første ankrene var ikke annet enn enkle vekter som sandsekker eller kurver fulle av steiner. Viktigheten av disse ankrene og friksjonen de skapte langs bunnen holdt båten på plass. Effekten av vekt og friksjon kan bare oppnås til en viss grad, spesielt med store og massive fartøy.

De primitive sandsekkene og steinene ble raskt erstattet med fluke-ankre. Disse ankrene er blant de mest kjente og gjenkjennelige av alle ankre.

Folk har brukt fluke-ankeret siden tidens begynnelse. Romerne begynte for eksempel å bruke det så tidlig som på 100-tallet e.Kr., til tross for at de aldri ble betraktet som store sjømenn. Romerne absorberte imidlertid mange maritime skikker fra Fønikia, nasjonen som ble ansett som den mest thalassokratiske i det gamle Middelhavet, samt selvfølgelig grekerne.

Valg av anker for en fritidsbåt:

Når du velger et anker for fritidsbåten din, er det viktig å vurdere bunntypen i området du skal seile.

En Danforth- eller fluke-anker er det ideelle valget hvis bunnen er sandete eller gjørmete. Hvis stedet har en ujevn bunn, kan du vurdere å bruke et plog- eller Bruce-anker i stedet.

1. Produksjon av ankeret:

Når du har valgt det riktige ankeret for båten din, må du sørge for å bruke det. Ankerlinjen skal rettes mot strømmen og plasseres på en dybde minst tre ganger større enn vannets dybde.

2. Finne fotfestet:

Det kan være utfordrende å trekke opp et anker fra dypet av en innsjø eller hav, spesielt hvis det er en sterk strøm eller vind. Ankeret bør hentes forsiktig og forsiktig. Det er en topp prioritet å forsikre deg om at ankerlinjen ikke er hektet fast på steiner eller annet rusk på bunnen.

3. Vedlikehold av grunnfester:

Å opprettholde et velsmurt anker er avgjørende for problemfri seiling. Dette innebærer å holde det rent og inspisere det jevnlig for tegn på skader eller slitasje. I tillegg må du sjekke ankerlinjen for tegn på slitasje.

Sikkerhetstips for ankring:

Det er noen flere sikkerhetsfaktorer å huske på når du ankrer en fritidsbåt, i tillegg til å velge riktig anker og sørge for at det er riktig plassert. Forsikre deg om at ankerlinjen er lang nok til å nå bunnen av innsjøen eller havet der du fisker.

Ankeret bør aldri etterlates uten tilsyn, og ankerlinjen skal sjekkes jevnlig for tegn på slitasje. Det er viktig å holde et fast grep om ankerlinjen til enhver tid og være oppmerksom på endringer i vanndybden.

Oppsummering:

Å ankre båten din er viktig, enten du skal seile, fiske eller svømme. Det finnes mange typer ankre, og hver fungerer bra i en bestemt situasjon. Tenk på bunntypen når du velger ankeret ditt. Når ankeret er satt, må det sjekkes og vedlikeholdes regelmessig for å holde det i orden.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

How Fast Can An Electric Boat Go?
Discover Best Anchorages
Where Are The Boats Built?
The Elegant 180-Foot Superyacht 'Al Waab'
This 256-Foot Explorer Yacht Has Not One But Two Observatories
Why Charter a Yacht
Ragnar, the 68 Metre Explorer Yacht for Sale
Second Hand Boats
Are Marinas Ready For Electric Boats?
Who Invented Boats?

From Our Boat Database

Amels Cleopatra
Arcona 345
Alloy Yachts Templar
Aquador 28 DC
Askeladden C65 Cruiser
Arksen 28
Altamarea Wave 24
Anvera 42 Speedster
Aquanaut Privilege 1350 OK
Sanlorenzo SL82
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share