Hvordan kjøre en pontongbåt?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Pontongbåter er vanligvis veldig enkle å betjene sammenlignet med andre båter. Dette er grunnen til at populariteten deres i båtbransjen har skutt i været nylig. De gir en rekke fordeler til en rimelig total kostnad. Det er likevel mye å tenke på og lære før du kan bruke en med selvtillit. Å kjøre en pontongbåt for første gang kan være utfordrende. La oss starte med grunnleggende om hva en pontongbåt er og hvordan den fungerer, og deretter gå videre til å diskutere hvordan du kan få mest mulig ut av tiden din på sjøen.

Slik kjører du en pontongbåt: Trinn-for-trinn guide

Før du legger ut fra brygga:

1. Kjenn vannet:

Hvis du har seilt hele livet ditt, bør vannet du er på være den første vurderingen før du legger ut. Du må vite hvor de grunne områdene er, hvor strømmen og farlige undersjøiske hindringer er, og alt annet som er relevant for posisjonen din.

Du må være godt kjent med de lokale forskriftene som regulerer båtlivet på vannet du har tenkt å delta i denne aktiviteten på. De beste måtene å oppnå dette på er å skaffe deg en båtlisens og melde deg på en kurs for båtsikkerhet.

2. Kjenn din pontongbåt:

Etter å ha vurdert terrenget, må du vite hvordan du skal håndtere pontongbåten. Selv om du tok en prøvekjøring før du kjøpte båten, må du forstå hvordan den fungerer til sjøs.

Imidlertid bør du be forhandleren om en prøvekjøring før du leverer båten. Etter å ha lært hvordan du starter motoren, bør de forklare deg de elektroniske komponentene.

Første gang du bruker en ny båt kan være nervepirrende, men å bli kjent med kontrollene kan hjelpe. Sikkerhetsutstyr for pontongen er også avgjørende.

3. Sikkerhet først:

En brannslukningsapparat, en kastbar flytemiddel og tilstrekkelig med redningsvester for alle bør alltid være om bord. En app fra US Coast Guard lar deg vite hvilket utstyr du alltid må ha med deg.

Hvis du kjenner de lokale båtlovene, har riktig utstyr og er trygg på dine sjøferdigheter, lukk lukene og legg ut. Før du legger ut, må du dobbeltsjekke at alt båtutstyr er sikkert festet.

4. Klar til å cruise:

Når båten starter, sjekk målerne. Sjekk temperaturen, batterispenningen og tilgjengeligheten av bensin før du legger ut. Fjern bryggekablene hvis alt fungerer. Heldigvis kan medkapteinen din starte alene.

Alternativt, ikke forlat setet før du har koblet fra nødline. Flytt gassen sakte fra nøytral for å forlate brygga. Dette lar deg dra. Når du forlater havnen, bør du sette deg inn i fartsgrensene og kystskiltene.

Pontongen er nå i bevegelse:

1. Lær å bruke gassen:

Når du beveger deg, er det enkelt å bruke gassen på pontongbåten. Lær å akselerere, bremse, reversere og stoppe raskt ved å øve på gasskontroll. Du kan teste båtens bremsing ved gradvis å sette gassen i revers mens du beveger deg fremover.

Imidlertid har en båt ingen bremser, ja. Mens båten er i bevegelse, vil det å sette gassen i revers ha samme effekt som å trykke på bremsen og stoppe den raskere enn nøytral.

2. Trim motoren:

Pontongbåtens drift er enkel etter at du har forstått grunnleggende og blitt vant til båten. Teknikken innebærer også å lære å bruke trimfunksjonen. Trimmen har to hoveddeler: å holde båtens propell fra å berøre bunnen i grunt vann og å øke fremdriften.

I tillegg er trimming enklest i dypt vann med trening og en følelse for hvordan endringer påvirker båten mens du beveger deg. Jeg bruker trimfunksjonen ved å lytte til båten og tilpasse den basert på hvordan den føles som en livslang båtfører. Dette kan transformere båtens ytelse.

3. Legge til kai:

Du kan legge ut etter å ha lært å styre, akselerere, bremse og stoppe. For å returnere til kai, gjentar du trinnene for å forlate området. Du bør senke farten for å forbedre manøvrerbarheten og responsiden når du nærmer deg bryggen.

I tillegg er det viktig å følge fartsgrenser. Hvis pontongbåtens tilnærming til kaien mislykkes, ta deg god tid. Dette forenkler prosessen. Andre båter som venter ved bryggen kan gjøre det vanskelig å rygge inn i en luke eller linje opp langs bryggen.

Prøv å gjøre disse tingene baklengs for å redusere stress. Det er bedre å prøve flere ganger enn å tvinge det og ødelegge båten, bryggen eller andres båter. Det er bedre å prøve flere ganger enn å tvinge det og ødelegge båten, bryggen eller andres båter.

Tips for å kjøre en pontongbåt trygt:

Her er noen viktige sikkerhetsanbefalinger for å hjelpe deg med å kjøre en pontongbåt mer sikkert og effektivt.

1. Unngå å kjøre en pontongbåt i grovt vann hvis du kan:

Hvis du er i urolig vær eller har tatt en pontongbåt ut på åpent hav, må du vite hvordan du skal håndtere båten for å holde alle trygge.

Når du bruker en pontongbåt, bør du alltid prøve å unngå ugunstig vær eller grovt vann. Selv om en pontongbåt sitter på flytetuber, er det en flatbunnet båt bygget for maksimal stabilitet og komfort i rolig vann.

2. Unngå overbelastning av båten:

Sørg for å begrense antall passasjerer og belastningen slik at den samlede vekten forblir innenfor grensene for din pontongbåts kompetanse.

Overbelastning av en pontongbåt, eller enhver båt for den saks skyld, vil alvorlig skade båtens evne til å forblir stabil. Å overbelaste båten med passasjerer og utstyr gjør styringen vanskelig og farlig.

Det er altfor enkelt å overbelaste en pontongbåt når du har fest eller har mye underholdende tilbehør om bord.

3. Nødvendige båtkontroller før du kjører båten:

Du bør inspisere båtens tilstand. Vær veldig forsiktig når du studerer båtens styringssystem, da en defekt styringsmekanisme eller et problem med båtens ror vil ha en betydelig negativ innvirkning på evnen din til å styre båten.

I tillegg til disse båtkontrollene, sørg for at radioen fungerer, og at du har nok drivstoff for reisen.

4. Logg en båtreiseplan hvis du har til hensikt å dra bort fra folkemengden:

Hvis du vil reise en betydelig avstand ut i havet, er det best å informere noen på land.

Selv om de fleste pontongbåter brukes til rekreasjon på indre vannveier eller like utenfor i åpent hav, der de er synlige fra land, er det fortsatt en god idé å varsle andre om at du vil dra ut på innsjøen.

5. Unngå alkoholkonsum når du kjører pontongbåten:

Det er viktig å holde et våkent øye på gjestene dine og styre båten mens du beholder fatningen for å redusere faren for ulykker.

Hvis du er skipperen på båten, bør du kun drikke alkohol når den er trygt fortøyd, og du bør aldri prøve å bevege den etter at du har begynt å drikke.

Å konsumere alkohol vil dessuten svekke evnen din til å betjene en båt, akkurat som det ville svekke evnen din til å kjøre et kjøretøy på land eller veien.

Er det enkelt å kjøre pontongbåter?

Ifølge båtekspertene er pontonger blant de enkleste båtene å bruke.

Hvis du aldri har kjørt en båt, men er kjent med å kjøre bil, er disse båtene flotte fordi du ikke trenger å lære grunnleggende kontroller.

Å lære å kjøre en pontongbåt er mer tilgjengelig enn for andre båter, men du bør likevel ta det på alvor.

Du må kjenne alle sikkerhetsstandarder, hvordan du skal betjene båten du skal kjøre, og lokale lover og forskrifter. Unngå å ta på deg mer enn du kan håndtere.

Når du er på ferie eller leier en pontongbåt, lærer de fleste det grunnleggende innen en time. Lett og enkel å styre, har disse båtene moderat topphastighet som er enkel å kontrollere. Siden pontongbåter hovedsakelig brukes til cruising, fiske og hvile, bør læringskurven være lav hvis du bruker dem mens du kjører.

Konklusjon:

Å kjøre en pontongbåt kan bli intuitivt etter bare litt erfaring bak rattet. På vannet er det viktigste du kan gjøre å fokusere på omgivelsene, snakke med de som er med deg, og sette sikkerheten først.

I tillegg vil du være godt på vei til å bli en ekspert pontongbåtfører på kort tid hvis du bruker vår grundige veiledning.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

M-Y 53m Voyager
We Now Offer 360 Photos
New: 55m Fully Custom Codecasa Super Yacht Framura
Which is the Major Cause of Fatalities Involving Small Boats?
How Do Wave Pools Work
Carver C34 Coupe
What to look for in a boat before buying it? – Checklist for boats for sale!
What Should Sportsman Consider When Hunting From a Boat
How Fast Can An Electric Boat Go?
10 Top Water Sports to Try in Your Summer Vacation

From Our Boat Database

Aquanaut Drifter 1050 AK
Al Shaali AS 40
AB Yachts Diamond
Sanlorenzo X
Aquitalia 68
Bayliner Cuddy VR6
Amels Mercury
Sanlorenzo 62Steel
Alliaura Xenia 74
Beneteau Antares 7 OB V2
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share