Er elektriske båtmotorer gode?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Elektriske påhengsmotorer får mye oppmerksomhet i dag på grunn av den nåværende vektleggingen av renere og mer fornybare former for energi.

Sammenlignet med en bensindrevet påhengsmotor, tilbyr elektriske motorer noen fordeler? Selv om den initielle investeringen i en elektrisk påhengsmotor kan være høyere enn for en bensindrevet påhengsmotor, betyr det faktum at elektriske motorer har enklere motorer at de er mindre kostbare å vedlikeholde gjennom hele levetiden.

I tillegg produserer elektriske påhengsmotorer ingen utslipp av karbondioksid, noe som gjør dem til et bedre alternativ for miljøet. De er også renere og lager mindre støy. Elektriske motorer er her for å bli fordi de gir et alternativ til motorer drevet av fossile brensler som ikke bare er renere, men også mer stille og effektive. Teknologien er imidlertid fremdeles ikke helt der den trenger å være for å kunne tilby pålitelig fremdrift for større fartøy.

Likevel er de en utmerket erstatning for joller, gummibåter, kajakker og til og med noen små fiskebåter på grunn av deres størrelse og portabilitet.

Fordeler med elektriske påhengsmotorer

Elektriske påhengsmotorer tilbyr følgende fordeler:

Meget stille

Du har rett. Elektriske motorer er nesten stille. Når du forlater en travel fortøyningsplass tidlig om morgenen, vil du ikke skremme bort fisk eller dyreliv, og du vil heller ikke vekke naboene.

Lettvekt

Teknologien bak elektriske påhengsmotorer har avansert betydelig de siste årene.

I dagens verden er lette motorer som inneholder litiumbatterier på innsiden enkle å betjene.

Mindre vedlikehold

Siden elektriske motorer har færre bevegelige komponenter enn sine bensindrevne motparter, er det færre muligheter for at noe skal gå galt!

I tillegg trenger de ikke å bli vedlikeholdt like ofte, pluss det er ingen behov for skitne oljeskift, og det er ingen drivstoffiltre som kan tettes igjen.

Enkel lagring

Elektriske påhengsmotorer er vanligvis mye mindre enn sine bensindrevne motparter.

På grunn av dette er de mer praktiske å lagre i en lås, og fordi de ikke inneholder noen drivstoff- eller oljerester, kan du til og med lagre dem flatt et sted på båten din. Dette gjør det enklere å lagre dem.

Typer elektriske båtmotorer

Her er noen av de følgende typer elektriske båtmotorer.

Elektriske påhengsmotorer for båt

Noen av de mindre elektriske motorene var noen av de første elektriske påhengsmotorene som kom på markedet for fritidsbåter. Disse motorene ble vanligvis installert ombord på fiskebåter og brukt som slepemotorer. Rekkevidden for elektriske påhengsmotorer for båt kan variere enormt avhengig av båttypen, båtens totale vekt, propellen og batteristørrelsen.

Funksjoner for elektriske påhengsmotorer for båt

  • Vanntett. Noen elektriske påhengsmotorer er helt vanntette og er laget for å overleve å bli nedsenket.
  • Fjernkontroller. Du har muligheten til å bruke spake eller fjernstyrt gasskontroll.
  • Datamaskiner installert ombord. Noen elektriske påhengsmotorer er utstyrt med funksjoner som tilkobling til en kartplotter, navigasjonsfunksjoner, ekkolodd, GPS-ankring og autopiloter.
  • Batterier som enten er innebygd eller selges separat. Noen av de mer kompakte motorene leveres med batteriene allerede installert, mens de større motorene krever ekstra batteripakker.
  • Batteriovervåkings- og sporingssystemer som beregner og viser gjenværende rekkevidde i sanntid. Aksellengde kalles aksellengde. Elektriske påhengsmotorer finnes i ulike aksellengder, fra kort til lang, for å betjene et bredt spekter av bruksområder.

Elektriske innenbordsbåtmotorer

Dagens elektriske innenbordsmotorer kan levere alt fra 3 til utrolige 330 hestekrefter (2 til 246 kW) og brukes i en rekke applikasjoner, fra store forskyvningsfartøy til raske, planende motorbåter.

Elektriske innenbordsmotorer har en rekkevidde som varierer, ligner på utbordere, avhengig av båten, belastningen, batteristørrelsen og båtens hastighet (blant annet).

Funksjoner for elektriske innenbordsbåtmotorer

Hver produsent tilbyr et utvalg av elektriske innenbordsmotorer som er noe forskjellige fra de andre. Her er en liste over noen av de viktigste alternativene og funksjonene å se etter:

  • Satser for hjemmelagde konverteringer
  • Batteriovervåknings- og sporingssystemer som kan beregne og vise gjenværende rekkevidde i sanntid
  • Datamaskiner med berøringsskjerm ombord i kjøretøyet
  • Komponenter av systemer som er vanntette
  • Hydroregenereringsevner

Hybrid systemer

Hybrid systemer kombinerer en forbrenningsmotor og en elektrisk motor, som gir deg muligheten til å reise uten å lage støy, samtidig som du sørger for at du har nok bensin til å komme hjem. Disse systemene gir mange av fordelene som er knyttet til rene elektriske motorer, men de gjør det uten rekkeviddebegrensninger. Hvis du ønsker ekstra kraft for luksusutstyr om bord, som klimaanlegg, kan hybrider også gi en betydelig økning i drivstoffeffektivitet. En ulempe som deles av alle hybride tilnærminger, er at de resulterende systemene er betydelig mer kompliserte. Ikke bare krever de mer utstyr, men for å få mest mulig ut av systemet, trenger du også svært sofistikert programvare for å administrere de ulike energikildene og bytte mellom diesel- og elektrisk kraft. Dette er nødvendig for et optimalisert system.

Hvor holdbare er elektriske påhengsmotorer?

Elektriske påhengsmotorer kan nå enkelt konkurrere med sine bensindrevne motparter når det gjelder design, kvalitet og ytelse. Dette er muliggjort av fremskritt innen batteriteknologi.

På grunn av den enkle konstruksjonen og fraværet av bevegelige deler trenger de mindre hyppig vedlikehold. I tillegg trenger motoren ikke å "primæres" før den kan startes, noe som gjør dem mye mer pålitelige. De aller fleste elektriske påhengsmotorer som produseres i dag, er designet for å være langvarige, pålitelige og utstyrt med innebygde sikkerhetsmekanismer for å sikre at motoren vil vare i mange år.

Det er også viktig å vurdere om du vil bruke den elektriske motoren i saltvann eller ferskvann når du velger den som passer best for dine behov (eller begge deler). Det er mulig å bruke en elektrisk påhengsmotor designet for saltvann i ferskvann, men ikke omvendt.

For å få mer levetid ut av den elektriske motoren, bør det bli en vane å skylle den grundig med rent vann etter hver bruk. Dette vil forhindre oppbygging av skitt eller salt.

Hvor lenge varer vanligvis elektriske påhengsmotorer?

Lengden på tiden som en elektrisk påhengsmotor normalt varer, avhenger, akkurat som levetiden til hvilken som helst annen type motor, av hvordan du bruker den og hva du utsetter den for.

Når den brukes riktig, kan en motor av samme størrelse og merke vare i mange år. På den annen side kan den samme motoren bare vare i noen måneder hvis den stadig brukes ved maksimal hastighet eller brukes i krevende forhold.

Derfor kan en elektrisk påhengsmotor med riktig pleie og vedlikehold gi deg båtturen uten behov for vedlikehold og vare i mer enn ti år.

Det er betryggende å vite at reservedeler for de mest populære merkene av elektriske påhengsmotorer ikke er vanskelig å få tak i, bortsett fra i mer isolerte områder. Selv om elektriske påhengsmotorer krever svært lite vedlikehold, er det uunngåelig at visse komponenter må byttes ut etter et visst antall driftstimer. Dette bør ikke komme som en overraskelse. Noen eksempler på disse komponentene er motorer, gir, propeller og aksler, samt kontrollkort, kompasskort og brytere.

Den gode nyheten er imidlertid at flertallet av båteiere som er selvhjulpne, vil kunne bytte ut utslitte deler selv.

Hvordan er garantien på disse motorene?

Hvis du har et problem med produktets garanti, må du følge instruksjonene som er fastsatt av produsenten av det aktuelle produktet. Dette gjelder for alle større kjøp av ethvert produkt. På nettstedet til hver respektabel bedrift vil du finne et sett med regler for garantien de tilbyr.

Før du investerer i en helt ny elektrisk påhengsmotor, er det viktig å undersøke med forhandleren om vilkårene og betingelsene for garantien.

Forutsatt at garantikortet er fylt ut i sin helhet og returnert til produsenten, gir de fleste selskaper som diskuteres i denne artikkelen en garanti som er gyldig i to år fra den dagen produktet ble levert til kunden.

Ofte stilte spørsmål

1. Hvor fort går en elektrisk båtmotor?

Først i sitt slag innen elektrisk båtliv har den elektriske påhengsmotoren 180 hestekrefter og kan oppnå hastigheter på opptil 60 miles i timen. E-motion 180 er kompatibel med alle båter som bruker en bensinmotor med 180 hestekrefter og er vanligvis mellom 18 og 26 fot i lengde. Den kommer med en ekstra kostnad på omtrent $5 000 sammenlignet med en vanlig bensinmotor med intern forbrenning.

2. Hvor lang tid tar det å lade en elektrisk båt?

Ladetiden for batterier som brukes i elektriske båter kan variere fra 1,5 til 36 timer. Tiden som kreves for å lade systemet fullt ut, vil være direkte proporsjonal med både mengden energi som lagres i batteriene og mengden strøm som laderen kan levere.

3. Hvor lenge varer batteriene til elektriske båter?

Den typiske levetiden for en båtbatteri er mellom tre og fire år, selv om det under riktige forhold kan være funksjonelt i opptil seks år. Å opprettholde en forbindelse mellom batteriene og en vedlikeholdslader vil garantere at de får full ladning og tillate dem å leve ut sin forventede levetid.

Avslutning

Elektriske påhengsmotorer er fremtiden for påhengsmotorer, selv om deres adopsjon har vært litt tregere enn forventet.

Takket være stadig avanserende teknologi og introduksjonen av lette litiumbatterier har elektriske påhengsmotorer vist seg å være mer enn en match for sine bensindrevne motparter.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

What Should Sportsman Consider When Hunting From a Boat
What To Wear On Boat
Feadship Reveals it's 87 Metre Superyacht Lonian
What Are Jet Boats
Who Is Required to Keep a Proper Lookout While Boating?
Carver C34 Coupe
Mulder THIRTYSIX
What is a Boat Slip?
Sea Ray L 650
The Worlds Largest Sailboat

From Our Boat Database

Askeladden C80 Cruiser
Alloy Yachts Caryali
Abacus Marine Abacus 78
AB Inflatables Lammina 8 AL
Sanlorenzo X
Adria Sail Scuderia 65
Apreamare Maestro 82
Rafnar Leiftur 1100
Abeking & Rasmussen 4K
3D Tender IQ6
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share