Er elektriske båter trygge?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

For første gang har en elektrisk båt nådd en toppfart på over 100 miles per time. Vision Marine Technologies (NASDAQ: VMAR), for å demonstrere kapasitetene til sin nyeste elektriske påhengsmotor, har satt en ny hastighetsrekord til sjøs ved å nå 109 miles per time.

Når du handler etter en bil eller båt, bør sikkerhet alltid være førsteprioritet, uavhengig av om kjøretøyet eller båten har en forbrenningsmotor eller en elektrisk motor. Å antyde at en bensin- eller dieselmotor er intrinsikalt farligere enn en elektrisk motor er, etter vårt syn, en feilaktig tankegang eller sikrere. For eksempel har bensindrevne Mercedes-sedaner og SUV-er produsert mellom 2015 og 2017 høyere risiko for brannfare enn andre biler på grunn av overopphetet startport, mens elektriske Hyundai Konas nylig er tilbakekalt på grunn av muligheten for batteribrann.

På den annen side fikk den elektriske Tesla Model 3 en perfekt 5-stjerners vurdering i alle sikkerhetsområder og underkategorier, og oppnådde den laveste skaderisikoen av noen kjøretøy som noensinne er vurdert av National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Bensindrevne Toyota Camry, Honda Insight og Kia Optima regnes som noen av de sikreste bilene på veien og har også mottatt Insurance Institute for Highway Safety's Top Safety Pick+ -pris.

Vår melding til de som ønsker å føre gass kontra elektrisk argument om sikkerhet er å stoppe å dele landet vårt, våre sjåfører og våre båtfolk og lære den virkelige svaret, som er at velutformede elektriske og velutformede bensin-/dieseldrevne biler og båter er trygge, mens dårlig utformede elektriske og bensin-/dieseldrevne båter ikke er trygge. Dette er vår melding til de som ønsker å føre argumentet.

Hva er elektriske båter, og hvordan fungerer de?

Med andre ord er elektriske båter båter som driver seg selv med en elektrisk motor som drives av et batteri i stedet for en forbrenningsmotor som er drevet av bensin. De er tilgjengelige i ulike modeller. Disse båtene finnes i en rekke ulike stiler, fra fiskeskøyter til luksusyachter til fritidskryssere.

Noen ting å vite om elektriske kraftbåter:

Batterikraft:

  • Batteriene, som vanligvis er litium-ion, er tilgjengelige i et bredt spekter av kapasiteter. Kilowatt er enheten som brukes for å måle dem. Jo flere kilowatt som er tilgjengelige, desto mer kraft kan tilføres motoren.
  • Batteriene må lades opp etter hver bruk. Dette kan gjøres ved å bruke en vanlig stikkontakt.
  • Batteribankens levetid avhenger av faktorer som størrelsen på båtens motor, vekten, dimensjonene og det primære formålet den tjener.

Elektriske framdriftsmotorer:

  • Batteriet gir energi til den elektriske påhengsmotoren. Hver tusen watt motoreffekt tilsvarer tre hestekrefter i konvensjonell motoreffekt.
  • Ettersom det ikke er behov for å tilsette væsker eller oljer til en elektrisk motor, er vedlikeholdsbehovet betydelig redusert.
  • En elektrisk båts toppfart kan variere fra 5 knop per time til 35–50 knop i de mest avanserte og high-tech elektriske foilende yachter. Elektriske båter blir stadig mer populære.
  • Båten vil bevege seg raskere hvis den har mer batteristrøm. Med fremgang innen batteriteknologi vil produsenter kunne produsere batterier som ikke bare er kraftigere, men også tar opp mindre plass, noe som vil resultere i forbedret kapasitet i elektriske båter. Dette skjer allerede i mobile enheter, som smarttelefoner og nettbrett, samt datamaskiner og til og med pickup-trucker. Kompakte batterier for båter vil sikkert følge etter!

Viktig faktor for elektrisk båtsikkerhet

Her er noen viktige faktorer som viser at elektriske båter er sikre.

Motorkjøling

Små elektriske motorer som bare brukes for å komme inn og ut av marinaer, trenger ikke kjøling. Kjøling av en elektrisk motor er nødvendig for enhver bruk som overstiger denne i størrelse eller brukstid. Det finnes to typer kjølingsstrategier: passiv og aktiv, og motorer kan kjøles med enten luft eller væske. Når kjølesystemene er plassert riktig, fungerer de ganske effektivt.

Riktig ledningsarbeid

Feil ledningsarbeid utgjør ikke bare en trussel mot båtens elektriske framdriftssystem, men også en trussel mot sikkerheten til de andre systemene om bord i båten. Alle båtens systemer totalt sett må være riktig kablet etter ABYC-standarde av en marinmekaniker. Dette sikrer at riktig kabelmål brukes, at sikringer og brytere beskytter mot kortslutning i ledningsarbeidet, og at riktige ledningsforbindelser brukes for å beskytte mot vanninntrenging og at ledningsforbindelsene løsner på grunn av den konstante ristingen og vibrasjonen i en bevegelig båt. Dette er noen av de mest essensielle komponentene i en lyd ledningspraksis.

Regelmessig vedlikehold

Selv om elektriske motorer krever mye mindre vedlikehold enn bensin- eller dieselmotorer, kreves fortsatt regelmessig vedlikehold for alle båter og alle båtsystemer for at båten skal fungere skikkelig og forbli sikker. Som en del av det rutinemessige vedlikeholdet som båteiere bør utføre på sine fartøyer, inkluderer noen av oppgavene å inspisere batteriterminalene for tegn på korrosjon, være oppmerksom på unormale lyder, og bytte ut væskene på foreskrevne intervaller. Når du kjøper en båt av hvilken som helst type, bør du spørre om vedlikeholdsplanen for fartøyet og eventuelle båtsystemer om bord. Vedlikehold på en elektrisk motor bør ta mindre enn tretti minutter per år og inkludere oppgaver som å bytte ut giroljen og sørge for at alle sensorer er i operativ stand. Dette vedlikeholdet bør utføres årlig.

Ofte stilte spørsmål

1. Hvor lenge varer elektriske båtmotorer?

Driften av en elektrisk båt er sammenlignbar med den til en elektrisk bil. Den drives av elektrisitet og består av en batteripakke, en kontroller og en elektrisk motor. I tillegg kommer den med en ladekontroller som gjør det mulig å lade opp batteriene. Både størrelsen på motoren og batteripakken bestemmes av båtens lengde.

2. Hvorfor er elektriske båter tregere?

Å øke hastigheten krever en større mengde energi fra batterireserven. Elektriske båter reiser med lavere hastighet enn bensindrevne båter av tilsvarende størrelse fordi dette forlenger batteriets levetid.

3. Er elektriske båter mer effektive?

Energikonverteringen i en elektrisk motor er svært effektiv fordi det ikke er behov for tomgangshastighet. Den elektriske motorens effektivitet er betydelig høyere enn en konvensjonell motor. Dette indikerer at det allerede er et veldig sterkt dreiemoment fra første omdreining, noe som er en av grunnene til at elektriske motorer er i stand til betydelig høyere akselerasjoner enn sine konvensjonelle motparter.

4. Hvordan lader du elektriske båter?

Man kan lade batteriet til den elektriske båtmotoren med landstrøm. Landstrøm tilbys normalt via en AC-kontakt som fungerer ved en standard spenning på 120 volt. Dette er en relativt vanlig kontakt som finnes i infrastrukturen i dagliglivet.

Oppsummering

Det er et bredt utvalg av elektriske båter tilgjengelige, fra enkle fiskebåter til luksuriøse yachter. Enten en intern batteripakke eller en ekstern lader som plugges inn, kan gi den nødvendige kraften til dem. Noen elektriske båter får strøm fra et miks av solcellepaneler og batterier, mens andre er hybridmodeller som også har en forbrenningsmotor som reserve.

På grunn av de positive effektene elektriske båter har på miljøet, øker populariteten deres raskt. De har ingen utslipp, noe som gjør dem til et bedre valg for miljøet enn båter som går på bensin.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

Mulder THIRTYSIX
Marco Casali Unveils 57m Superyacht Concept VisionE
How To Sail - A Comprehensive Guide
Where Are The Boats Built?
Carver C34 Coupe
Second Hand Boats
We Now Offer 360 Photos
How to Tie a Boat to a Dock
8 Important Steps When Selling a Yacht
Ocean Alexander unveils new Explorer superyacht line

From Our Boat Database

Alen 55
Al Shaali Stardom
Aquaspirit RIBs 530 DC
AMT 165 BR
Armatti 480 Sport Fly
ARNO Leopard White Pearl
Sanlorenzo 64Steel
Fairline Squadron 58
Abacus 62
Sanlorenzo Grace
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share