Hvilken båt trenger du for en havkryssing?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Å krysse en hel sjø i seilbåten din er ingen enkel oppgave; du vil trenge et solid og pålitelig fartøy, mye seilerfaring og sterke praktiske ferdigheter for å kunne reparere alt som kan gå galt mens du er til sjøs.

Det er viktig å ha en båt som er optimal for havkryssing når det gjelder størrelse for å kunne navigere en så stor avstand og forbli funksjonelt uavhengig i uker av gangen.

Men hvor stor må båten være for å krysse havet? Fortsett å lese innlegget for å finne ut mer informasjon.

Hvor Stor Båt Trenger Du for Havkryssing?

Hvis du vil ha et raskt svar, krever Atlantic Rally For Cruisers (ARC), arrangert av World Cruising Club hvert år i november fra Kanariøyene til Karibia, at seilbåten må være minst 27 fot for å delta i konkurransen. Men de fleste seilbåter som krysser havet, er større enn dette.

Husk at det er enklere og billigere å vedlikeholde en mindre båt, så du har større sannsynlighet for å holde den i god stand. Jo mindre problemer du har under turen, jo bedre blir båten din tatt vare på. Hvor fort du går og hvor komfortabel du er om bord, vil avhenge av båtens størrelse.

Hvor Stor Båt Trenger Du for Havkryssing

1. Hastighet

Generelt gir lengre vannlinjer høyere topphastigheter.

Det er trygt å anta at, alt annet likt, vil en større båt reise raskere enn en mindre båt, selv om det er noe variasjon i hastighet mellom båter av samme lengde på grunn av forskjeller i form og vekt. Husk at tiden det tar deg å fullføre krysningen også påvirkes av valgt seilteknikk.

For eksempel, da vi seilte over Atlanterhavet fra øst til vest i en monohull seilbåt på 37 fot med kjøl (en Tayana 37), tok det like lang tid som for en Bavaria 46 å fullføre reisen.

Dette skyldes at vi seilte lengre nord enn de gjorde, der vinden var sterkere, og vi våget oss til å seile "dypere" nedvind enn de gjorde, noe som resulterte i at vi tilbakela færre nautiske mil på samme tid som dem, selv om vinden var sterkere.

2. Komfort

Jo større båten er, desto mer behagelig vil reisen være for passasjerene. Du kan hevde at mer plass fører til økt komfort som en generell regel. Dette skyldes at større båter ofte har mer plass til avslapning, tillater flere besetningsmedlemmer om bord og gir en generelt roligere reise.

Basert på denne informasjonen vil du ønske å foreta krysningen i en båt som er minst 30 fot lang, og kanskje til og med lengre, avhengig av hvor mange personer du planlegger å ha om bord.

Imidlertid påvirker båtens design også hvor lett båten beveger seg i vannet, noe som avgjør hvor komfortable passasjerene vil være om bord. For eksempel valgte vi en seilbåt på 37 fot med kjøl, hadde en kanostern og var konstruert med stor omhu.

Den tunge vekten og dype kjølen til Tayana 37 bidrar til å holde båten stabil, og den kanosteformede hekken tillater bølgene som følger båten å bryte naturlig, i motsetning til å treffe en sukker-skje hekk, noe som ville føre til en stor skvett og kaste båten av kurs. Disse egenskapene kombineres for å lage en seilbåt som beveger seg mer behagelig.

Er det mulig for seilbåter å seile mellom Stillehavet og Atlanterhavet?

En seilbåt egner seg for å seile over Stillehavet og Atlanterhavet. En seil- eller motorbåt kan reise mellom Stillehavet og Atlanterhavet. Det er i din beste interesse å ha en drivstofftank som er romslig nok til å frakte den mengden drivstoff du antar å bruke.

Det sagt, kan ikke alle seilbåter gjøre slike reiser. Hvis du velger å krysse en av disse havene, vil du ønske å sørge for at du har tilgang til en båt som er sjødyktig og nødvendig utstyr og ekspertise for å fullføre reisen.

Ettersom drivstoffkapasiteten til noen seilbåter er utilstrekkelig for reisen, må disse båtene ofte transporteres om bord på spesialtilpassede frakteskip.

Hvor lang tid tar det å krysse Atlanterhavet og Stillehavet?

Det vil ta deg minst 20 dager å krysse Atlanterhavet, og det kan ta lenger tid hvis du velger å seile over havet i stedet for å bruke motor.

Det er mulig at krysningen av Stillehavet på en stor båt med kraftig motor vil ta mye lenger tid, avhengig av værforholdene. Drivstoffmengden du er villig til å bruke påvirker i stor grad hvor mye variasjon det vil være. Når du øker hastigheten på motoren din, vil du trenge mer drivstoff. En annen mulighet er å krysse havene i en seilbåt.

Dette vil kreve mindre drivstoff, men hastigheten vil være lavere på grunn av båtens egenskaper og det faktum at været vil ha stor innvirkning på reisen din.

Hva er den minste båten du kan krysse et hav med? Spiller båtstørrelsen noen rolle?

De to viktigste bekymringene som vanligvis dukker opp i tankene til ambisiøse seilere som vurderer å seile over Atlanterhavet eller Stillehavet, er følgende: hva er den minste båten som er i stand til å fullføre reisen? Og spiller båtstørrelsen noen rolle?

For å besvare spørsmålet ditt kort: ja, båtstørrelsen spiller en rolle av forskjellige årsaker. På den annen side er det mange eksempler på ekstremt små båter som fullfører en havreise, noe som indikerer at andre faktorer er viktigere. La oss se på hvilke typer båter som kan krysse havet vellykket og hvorfor.

Hvor Stor Båt Trenger Du for Havkryssing?

Hvis du vil krysse Atlanterhavet, trenger du en båt som er minst 30 fot lang, uavhengig av om du planlegger å seile eller bruke motor. For både beskyttelse og komfort, er den ideelle lengden på båten din førti fot. Å seile og motorseiling over Atlanterhavet er svært ulike opplevelser, men for å være en av dem, trenger du en båt som er minst denne størrelsen. Du kan også trenge en enda større båt hvis du planlegger å ha med andre mennesker på reisen.

Hvorfor Trenger Du En Båt På 30 Eller 40 Fots For Å Krysse Havet?

Siden det er mulig å seile over Atlanterhavet i et mye mindre fartøy, oppstår spørsmålet om hvorfor du trenger en båt som er 30 eller 40 fot lang. Svaret er at forsøk på å krysse i noe mindre kan være svært farlig og blir stadig mer upraktisk etter hvert som tiden går. Dette er en enkel forklaring. En båt på minst denne størrelsen er ønskelig av flere grunner, inkludert følgende:

Sjødyktighet

Når bølgene begynner å bli grove, er det siste du vil gjøre å bli innesperret i en liten båt. I Atlanterhavet forårsaker stormer ofte at båter med lengder betydelig over 30 eller 40 fot synker. Hvis båten er mindre enn dette, er det en betydelig risiko for å synke under en storm. Ikke tro at du kan organisere turen din slik at den unngår muligheten for dårlig vær.

Lagring av Forråd

Du må ta med forsyninger over Atlanterhavet, selv om du planlegger å drive så mye åpent havfiske som mulig mens du reiser over havet. Du er ansvarlig for å pakke en tilstrekkelig mengde mat og vann for alle i mannskapet ditt for å vare dem gjennom hele reisen.

Husk at grensekryssinger vanligvis tar lengre tid enn forventet, så det er viktig å ha tilstrekkelige forsyninger for å ta høyde for forsinkelser. Hvis du planlegger å gjøre reisen i en motorbåt eller hvis seilbåten din er utstyrt med en hjelpemotor i tilfelle den primære svikter, må du spare drivstoff. Hvis du trenger å ta med mye gods på reisen, trenger du sannsynligvis en større båt. For mye vekt på en båt kan få den til å sitte lavt i vannet, noe som kan gjøre den mye mindre sjødyktig, selv om båten ellers ville være sjødyktig. Når en båt er plassert for lavt i vannet, øker sjansen for at bølger vil oversvømme den.

Før du laster båten din og drar ut på vannet, må du være sikker på at du er klar over den maksimale vekten den trygt kan bære.

Manntalls Trivsel

Før du har tilbrakt noen uker om bord på en båt som er 30 eller 40 fot lang, kan du tro at det er en ganske stor båt. Hvis du ønsker at passasjen skal være hyggelig for alle om bord, trenger du en stor nok båt til at alle har sin plass på båten og kan reise seg og strekke på beina med jevne mellomrom mens du reiser. Selv om bare en eller to personer arbeider mot dette målet, kreves en båt på tretti eller førti fot.

Krysse Havet I En Motorbåt

Du kan bli overrasket over mengden drivstoff som kreves for å reise over Atlanterhavet i en motorbåt. Å lagre all den drivstoffen vil bruke en betydelig del av den tilgjengelige plassen på båten din.

I de fleste tilfeller bør drivstoff ikke brukes i mer enn nitti dager etter at det er kjøpt. Selv om det bør være tilstrekkelig for å krysse Atlanterhavet, er det en mulighet for at det ikke er det. Hvis du bruker en drivstoffstabilisator eller unngår å blande det før, kan du lagre drivstoffet i lengre tid, opptil seks måneder eller til og med to år. Det er nødvendig å sette av en betydelig del av den totale lagringsplassen din for drivstofflagring. Dette indikerer at du kanskje trenger en større motorbåt enn en seilbåt for å fullføre den samme reisen.

Når du reiser med en motorbåt, i stedet for å stole på vindkraft for fremdrift, bruker du drivstoff for å drive fremdriften, noe som gjør reisen mye mer forutsigbar. Imidlertid kommer dette på bekostning av økt lagringsplass og drivstofforbruk. Hvis du vil seile videre i en seilbåt, må du vente til vinden blåser i riktig retning. På den annen side kan en motorbåt reise under nesten alle forhold, bortsett fra ekstremt stormvær. Som et resultat trenger du ikke nær så mange varer for å forberede deg på muligheten for at du ikke vil komme frem til destinasjonen din når du forventer det.

Krysse Havet I En Seilbåt

Å seile over Atlanterhavet med en seilbåt er en av de mest romantiske tingene en person kan forestille seg å gjøre. Det er ingen andre enn vindene fra Atlanterhavet, deg og båten din som kan hjelpe deg med å krysse havet.

Imidlertid er det forbundet med en høy grad av fare å seile over Atlanterhavet. Vinden må være kraftig nok til å skyve deg for å få deg over innsjøen. Hvis det ikke er vind, kan du ende opp med å drive rundt midt i havet i en mye lengre periode enn du hadde planlagt. Det er lurt å utstyre seilbåten din med minst et par motorer hvis du ikke er fullstendig forpliktet til å reise bare med seiling. Forskjellige motorer vil faktisk legge til vekt, noe som ikke er det du vil ha. Likevel mener de fleste seilere at den ekstra tryggheten fra å vite at de kan bruke motor når det er nødvendig, er vel verdt byrden med å bære den ekstra vekten.

Oppsummering

Det er vanskelig å tenke på en aktivitet som ville være mer spennende enn å seile alene over Atlanterhavet i din egen båt. Det spiller ingen rolle om du vil gå med en monohull eller en multihull, en motorbåt eller en seilbåt; så lenge du velger et fartøy som er minst 30 eller 40 fot lang og gjør riktige forberedelser, bør du ha en reise som er fylt med mye moro.

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

Where To Park Your Boats
The Fold-Out, Walk-Around Beach Club on Sunreef's New 140-Foot Sailing Catamaran
Future, a 318-foot expedition yacht concept with five decks and a massive infinity pool, has been unveiled.
Ocean Alexander unveils new Explorer superyacht line
Can Boats Go In Reverse?
The Mast on this 260-foot Ice-Class Explorer Yacht Concept Rotates and Lowers on Demand
Discover Best Anchorages
Why Are Boats So Expensive?
Ragnar, the 68 Metre Explorer Yacht for Sale
How to Get Your Captain’s License

From Our Boat Database

Abacus Marine Sakura
AMT 230 BR
Aermarine Espace 270
Sanlorenzo SL90A
Alumacraft Classic 165 Sport
Aicon Blue Ocean
Atlantic Open 670
Amer Victoria III
AB Inflatables Nautilus 19 DLX
Sanlorenzo SD112
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share