Vil Båten Bli Elektrisk?

schedule
WRITTEN
4 Nov 2023

Hvis du er interessert i å vite, vil båten bli elektrisk? Hvis ja, fortsett å lese innlegget til slutten. Her i denne artikkelen vil vi diskutere elektriske båtmotorer, hvordan de fungerer og også om produsenten av elektriske båter.

Tenker du på å kjøpe en elektrisk båtmotor i stedet for en bensindrevet? Det er knapt overraskende at mange båtfolk er interessert i elektriske båter, gitt den utbredte tilgjengeligheten av elektriske kjøretøy på veiene i dag.

Selv om elektriske båtmotorer har eksistert en stund, har teknologien bak dem gjort betydelige fremskritt de siste årene, noe som har resultert i kraftigere motorer, batterier som varer lengre, og til slutt flere alternativer for eiere av fritidsbåter.

I dag kan et elektrisk fremdriftssystem installeres i ulike båter, som seilbåter, Jon-båter, motorbåter, fiskebåter, yachter og trålere. Pontongbåter er også blant båtene som er utstyrt med et slikt system. Du bør kunne finne en elektrisk erstatning for båtens forbrenningsmotor hvis effekten ligger innenfor området 0,75 til 100 kW (1 til 135 hestekrefter).

Selv om elektrisk båtliv ennå ikke har nådd sitt mainstream-stadium, estimeres det at bare omtrent 2% av fritidsbåtene er elektriske; nå er en utmerket tid å vurdere å gjøre overgangen, spesielt hvis du eier en tender, seilbåt eller båt på en grønn innsjø der forbrenningsmotorer ikke er tillatt.

Så fortsett å lese for å finne ut vil båten bli elektrisk?

Hva er elektriske båter, og hvordan fungerer de?

Med andre ord, er elektriske båtmotorer båter som driver seg selv med en elektrisk motor drevet av et batteri i stedet for en forbrenningsmotor som går på bensin. De finnes i ulike modeller. Disse båtene kommer i ulike stiler, fra fiskeskøyter til luksusyachter til fritidskryssere.

Følgende er noe informasjon om elektriske båter:

Energi fra et batteri

  • Batteriene, vanligvis litiumion, er tilgjengelige i ulike kapasiteter. Kilowatt brukes som enhet for å måle dem. Jo flere tilgjengelige kilowatt, jo mer kraft kan tilføres motoren.
  • Etter hver bruk må batteriene lades opp. Dette kan gjøres ved hjelp av en vanlig elektrisk stikkontakt.
  • Levetiden til batteribanken avhenger av faktorer som størrelsen på båtens motor, vekt, dimensjoner og hovedformål.

Motorer som drives av elektrisitet

  • Batteriet gir energi til den elektriske påhengsmotoren. Hver tusen watt motorkraft tilsvarer tre hestekrefter konvensjonell motorkraft.
  • Siden det ikke er nødvendig å tilsette væsker eller oljer til en elektrisk motor, er vedlikeholds- og vedlikeholdskravene betydelig redusert.
  • En elektrisk båts topphastighet kan variere fra 5 knop per time til 35–50 knop i de mest avanserte og high-tech elektriske foilende yachter. Elektriske båter blir stadig mer populære.
  • Båten vil bevege seg raskere hvis den har mer batterikraft. Ettersom batteriteknologien utvikler seg, vil produsenter kunne produsere batterier som er kraftigere og tar opp mindre plass, noe som resulterer i økt kapasitet i elektriske båter.

Fordeler og ulemper med elektrisk båt

Fordeler

1. Lavt støynivå

Den lave støyen gjør det til en ideell omgivelse for å se på dyreliv, fiske eller bare slappe av mens du båter.

2. Miljøvennlig

Elektriske båter produserer ikke noen illeluktende utslipp, karbondioksid eller nitrogenoksid, og det er ingen fare for oljelekkasjer. Dette gjør elektriske båter miljøvennlige.

3. Umiddelbar dreiemoment

Umiddelbart dreiemoment betyr at den er i stand til å svare veldig raskt på akselerasjon.

4. Lavt vedlikehold

Regelmessig motorvedlikehold er unødvendig, det er ikke nødvendig å sjekke eller fylle på væsker, og kjøretøyet krever ikke vinteropplag.

5. Lave driftskostnader

Batteriet kan lades for bare noen få dollar hver natt ved å plugge det inn i en vanlig 110-volts stikkontakt (eller enda raskere med en hurtiglader).

6. Nylige fremskritt innen teknologi

Med den nylig tilføyde Wi-Fi-tilkoblingen kan eiere bruke en app for å sjekke strømnivåene og starte motoren.

Ulemper

1. Innledende kostnad

Elektriske båter fortsetter å kreve en premiepris sammenlignet med andre typer båter for øyeblikket. På samme måte som elektriske biler vil prisene imidlertid begynne å synke, og konkurransen vil øke etter hvert som markedsandelen vokser, og teknologien modnes.

2. Behov for ladestasjoner

Yachter må slepes eller fortøyes på et sted med tilgang til elektriske tilkoblinger.

3. Ingen overnattings- eller dyphavsturer

For øyeblikket er det ingen elektrisk båtbatteribank som har tilstrekkelig levetid for lange reiser.

Typer av elektriske båter

Små elektriske motorer var noen av de første elektriske påhengsmotorene som kom på markedet for fritidsbåtliv. Disse motorene ble vanligvis installert på fiskebåter og brukt som fiskepåhengsmotorer.

I dag er det mulig å kjøpe mye kraftigere elektriske påhengsmotorer i området 1 til 80 hestekrefter (0,75 til 60 kW), og hvert år sees introduksjonen av enda kraftigere varianter på markedet. Vision Marine Technologies introduserte E-Motion 180E, en kraftplugg av en elektrisk påhengsmotor med en hestekreftvurdering på 180, i 2021.

Rekkevidden som kan oppnås med elektriske påhengsmotorer er svært variabel og avhenger av faktorer som den totale vekten på båten, propellen og batteriets kapasitet.

Rekkevidden kan også påvirkes av den hastigheten du ønsker å reise i. Du vil kunne dekke mye mer terreng hvis du tar det med ro.

Elektriske påhengsmotorer har mange fordeler, deriblant evnen til å kjøre på energi fra fornybare kilder. Du kan for eksempel få ekstra kraft for hjemreisen ved å koble båten til et bærbart solcellepanel mens du har piknik. Noen elektriske påhengsmotorenheter kan til og med lade batteriene ved hjelp av hydroregenerering selv når båten seiler eller dras bak et annet fartøy.

1. Produsenter av elektriske påhengsmotorer

Dissse produsentene av elektriske påhengsmotorer for båter betjener det nordamerikanske markedet. De spenner fra små oppstartsselskaper til store selskaper og er oppført nedenfor. Hvis du er interessert i å lære mer om hva hvert av disse selskapene tilbyr (og hvordan de sammenlignes med hverandre), anbefaler jeg sterkt at du sjekker ut elektriske påhengsmotorguider og kataloger som Plugboats tilbyr. Redaktøren på Plugboats, Jeff Butler, har gjort en utmerket jobb med å samle spesifikasjoner for motorer fra hele bransjen.

Bixby

Bixby er et selskap som produserer et lite elektrisk motorsystem som kan installeres på kajakker, gummibåter, kanoer og padlebrett. Selskapets hovedkontor ligger i San Diego, California.

Elco

Elco har produsert elektriske motorer i de siste 125 årene, og noen av kundene inkluderer Henry Ford og Thomas Edison. De elektriske motorene deres spenner fra 5 til 50 hestekrefter og har vunnet mange priser. Selskapets hovedkvarter i Lake George, New York, er der de elektriske motorene deres produseres, og disse motorene finnes ombord på båter over hele verden.

ePropulsion

ePropulsion produserer elektriske motorer som spenner fra 3 til 9,9 hestekrefter i Guangdong, Kina. Disse motorene kan installeres i seilbåter, fiskebåter, joller og tendere. De har alle funksjoner for hydroregenerering.

Minn Kota

Hvis du er en fisker, har du sannsynligvis hørt om merket Minn Kota. Siden 1934 har dette selskapet, som har sin opprinnelse i fiskefellesskapene i Minnesota og Nord-Dakota, produsert elektriske trollingmotorer.

Torqeedo

Torqeedo, et selskap basert i Tyskland, har vært i forkant av fremdriftsbransjen i mange år og er kjent for å produsere noen av de mest pålitelige elektriske påhengsmotorene som spenner fra 1 til 80 hestekrefter.

2. Hybrid elektrisk båt

Enhver kombinasjon av en forbrenningsmotor og en elektrisk motor kan betraktes som et hybrid marint fremdriftssystem. Solcellepaneler, vindgeneratorer, forbrenningsmotorgeneratorer og slepte vanngeneratorer er flere metoder som kan generere strøm individuelt eller i kombinasjon. En elektrisk løsning som bruker solcellepaneler er attraktiv på grunn av det minimale karbonavtrykket det etterlater og de lave driftsutgiftene det påfører. Mange iterasjoner av disse systemene har blitt populære på alternativ energibåter.

Produsenter av marine hybrider

Elco Motor Yachts

Elco produserer serielle og parallelle systemer, i tillegg til en som kombinerer de to i en kombinert serie-parallel arkitektur. Systemene deres er tilpassbare til en rekke båter, inkludert seilbåter, trålere, yachter og båter på opptil 85 fot i lengde.

Oceanvolt

Oceanvolt, et selskap basert i Finland, produserer serielle hybridsystemer som er tilgjengelige for både seilbåter og motorbåter.

Torqeedo

Torqeedo produserer hybrid fremdriftssystemer i området fra 25 til 100 kW, som passer for både kraftige motorbåter og yachter opptil 120 fot i lengde.

3. Elektriske innenbordsbåtmotorer

Elektriske innenbordsmotorer har en rekkevidde som varierer, lignende påhengsmotorer, avhengig av båten, belastningen, batteriets størrelse og båtens hastighet (blant annet).

På den annen side kan du velge en hybridmotor hvis du går for en innenbordsmotor, noe som kan øke rekkevidden betydelig.

Seilentusiaster bør også vurdere å velge en innenbords elektrisk motor med hydroregenereringsevne. Batteriet kan lades av disse elektriske motorene selv mens seilene driver båten.

Produsenter av elektriske innenbordsmotorer

Elco

Elco Motor Yachts, et Elco US-selskap, har produsert elektriske motorer i over 125 år. Selskapet startet i 1893 med å levere elektriske båter til Chicagos verdensutstilling. Elco har vært en leder innen elektrisk motorindustri.

Torqeedo

Det tyske selskapet Torqeedo er markedsleder innen produksjon av elektriske båtmotorer. De tilbyr to forskjellige linjer med innenbordsmotorer: en for båter som beveger seg langsomt i vannet og en annen for båter som beveger seg raskt gjennom vannet.

Oceanvolt

Seilentusiaster er store fans av Oceanvolts elektriske innenbordsmotorer, da selskapet er en pioner innen regenerative systemer. De tilbyr akseldrevne systemer med hestekreftvurderinger som spenner fra 6 til 25.

Batterier

Selv om et standard bly-syre batteri kan brukes til å drive en elektrisk motor, er det mange fordeler med å bytte til litium-ion-batterier. Deres økte funksjonelle kapasitet er nesten dobbelt så stor som et bly-syre batteri av tilsvarende størrelse. Større batterikraft oversetter til lengre båtreiser og mer glede.

De varer også lenger enn bly-syre batterier og lades raskere. Litium-ion-batterier krever nesten ingen vedlikehold, i motsetning til flommede bly-syre batterier som må vannes.

Ofte stilte spørsmål

1. Hvor holdbare er elektriske båtmotorer?

Et litium-ion-batteri for en elektrisk påhengsmotor må byttes ut etter 10 til 15 år. Litium-ion-batterier har ofte lengre levetid enn andre typer batterier. For en elektrisk påhengsmotor har for eksempel AGM-batterier en levetid på 4 til 6 år.

2. Krever påhengsmotorer med elektrisk start batterier?

Den elektriske startmotoren er den eneste enheten som bruker batteriet. Dette er hva? Dessuten må påhengsmotoren ha isolerte ender på batterikablene for å fungere uten å være tilkoblet et batteri. Hvis + og - kablene kommer i kontakt, vil spolen og dioden bli skadet.

3. Hvor sikre er elektriske båter?

Elektrisk støt på en båt kan være ganske farlig, spesielt hvis båten er til sjøs. Mange mennesker er uvitende om at maritime brytere, paneler og uttak også kan sette dem i fare for elektrisk støt, selv om de fleste er klar over å passe på kabler når det gjelder elektrisk støt.

4. Hvor mye strøm bruker en båt?

En typisk 45-fots cruiseryacht bruker 150 ampèretimer per dag mens den er til sjøs. En god batteribankdesign tillater en kapasitet på 540 ampèretimer, tre ganger det daglige gjennomsnittlige forbruket, pluss en 20% faktor for å ta hensyn til batteri-aldring.

Oppsummering

Innenbords- og påhengsmotorer som drives med bensin eller diesel, fases ut til fordel for mer miljøvennlige og innovative alternativer: elektriske båtmotorer. De produserer mindre støy, har ingen utslipp, er helt rene og krever nesten ingen vedlikehold. Så etter å ha lest denne posten vil du få vite vil båten gå elektrisk?

Shop With MarineBroker!
Get Access To Handpicked Boat Accesories in our Shop

More news

M-Y 53m Voyager
Second Hand Boats
Ocean Alexander unveils new Explorer superyacht line
Can Boats Go In Reverse?
How Fast Can An Electric Boat Go?
Do You Need Insurance in Georgia?
Who is responsible for avoiding a collision between two boats?
Mastering Boat Rentals: A Comprehensive Guide on How to Rent a Boat
The Worlds Largest Sailboat
Which is the Major Cause of Fatalities Involving Small Boats?

From Our Boat Database

A-Yachts a33
Admiral Panorama 50
Sanlorenzo SL106
Alumacraft MV 1756 AW CC
Antago Yachts Dea One
Sanlorenzo 56Steel
AB Inflatables Lammina 9.5 AL
Alloy Yachts Salvaje
AMTEC R23
Sea Venture Yachting Seavy 11
Get FREE access to our boating newsletter
Enter your email below to get access
👇
We have the highest respect for your inbox and only send the best, helpful content.
Share